14:23 13.07.2020

Саакашвілі за локалізацію IТ-послуг в Україні

2 хв читати
Саакашвілі за локалізацію IТ-послуг в Україні

Голова виконкому Національної ради реформ Міхеіл Саакашвілі вважає за необхідне локалізувати в Україні сферу IТ-послуг, зокрема хмарних сервісів.

"Ми постійно говоримо про локалізацію промисловості... Але IТ чим гірше? Ми маємо зрозуміти: локалізація існує як для індустріальної галузі - обладнання, локомотиви або трамваї, але ще більша локалізація існує і для Cloud-сервісів", - заявив він під час відвідування дата-центру GigaCloud у Києві у понеділок.

На думку Саакашвілі, Україні необхідно якнайшвидше ухвалити в другому читанні законопроект №2655 "Про хмарні послуги" та лобіювати в ньому саме українські хмарні сервіси.

"Досить бути прохідним двором для всіх. Наразі Польща відкрила великий майданчик Microsoft, і що це означає? Це означає, що у них буде багато інвестицій, що вони змусили Microsoft використовувати польські ресурси. Але що таке польські ресурси? Переважно - це українські ресурси. Вони знову викачають українських айтішників, знову найкраща українська молодь туди поїде і не повернеться", - наголосив голова виконкому Національної ради реформ.

На думку Саакашвілі, Україна має активно підтримувати приватний бізнес, допомагати йому конкурувати, зокрема на міжнародній арені.

У свою чергу СЕО хмарного оператора компанії GigaCloud Артем Коханевич наголосив, що під час підготовки закону №2655 українським хмарним провайдерам довелося зіткнутися із серйозним опором із боку міжнародних гравців ринку хмарних послуг.

"Ми думали, що зіткнемося з найсильнішим опором з боку вендорів серверного обладнання. Але насправді найбільше чинять опір наші міжнародні конкуренти, у яких немає резидентів в Україні, які не заводили в нашу країну інвестиції. Зі свого боку ми хочемо законодавчо зафіксувати всього дві основні речі - це пріоритет для держсектору купівлі хмарних сервісів перед купівлею заліза і територіальність, щоб залізо, на якому обробляються держресурси, розташовувалося на території України", - заявив він.

На думку Коханевича, в разі ухвалення Верховною Радою законопроект "Про хмарні послуги" не лише допоможе державі заощаджувати за рахунок використання комерційних хмарних сервісів замість закупівель дорогого IТ-устаткування, а й допоможе зберегти технології всередині країни, не давши кваліфікованим кадрам можливість виїхати з країни.

Як повідомлялося, Саакашвілі вважає за необхідне лобіювати передачу максимально можливої кількості державних послуг на аутсорс приватному бізнесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко відреагував на провокацію проти Девіда Кемерона: спланована операція російських спецслужб, щоб підірвати підтримку України

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

Участь Китаю в Глобальному саміті миру могла б зробити практичний внесок у досягнення справедливого й довготривалого миру в Україні - МЗС

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА