Смолій перед відставкою програв Коломойському в суді щодо поруки по рефінансуванню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смолій перед відставкою програв Коломойському в суді щодо поруки по рефінансуванню

Фондовий ринок
5938
19 червня Госпсуд м. Києва повністю задовольнив позов Ігоря Коломойського до НБУ та Приватбанку (в справі №910/5172/19), а 27 липня Північний апеляційний госпсуд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою Нацбанку на вказане рішення суду першої інстанції.
У своєму позові І. Коломойський просив визнати недійсною поруку за кредитами рефінансування, які Приватбанк залучив в НБУ в період до націоналізації. Відповідно до судових матеріалів, за твердженням екс-співвласника Приватбанку, уповноважені особи НБУ не мали достатнього обсягу повноважень на укладання як мінімум одного відповідного кредитного договору, з огляду на відсутність кворуму на засіданні правління НБУ (ще в період до націоналізації).
Нагадаємо, 1 липня НБУ повідомив, що тодішній глава Нацбанку Яків Смолій написав заяву про відставку. 3 липня Верховна Рада прийняла відставку Я. Смолія та звільнила його з посади глави НБУ.
Як писав Finbalance, у першій половині червня НБУ відкликав низку позовів до поручителів Приватбанку по рефінансуванню, в т.ч. “Дніпроазота”, ПрАТ “Ерлан”, ТОВ “Приватофис”, ТОВ “Гаджибей”, ТОВ “Перспектива Інвестмент”.
Це відбулося на фоні того, що в лютому-квітні Приватбанк повністю погасив борги перед НБУ по рефінансуванню, виплативши 7,5 млрд грн. За даними Нацбанку, на 01.05.2020 у Приватбанка не було боргів по рефінансу. При цьому на початок 2017 року – тобто фактично відразу після націоналізації – обсяг боргових зобов`язань Приватбанку перед регулятором становив 18 млрд грн.
У червні-2018 НБУ подав 143 позови до юросіб, які надавали майно в заставу для Нацбанку як забезпечення боргів Приватбанку по рефінансуванню. Обсяг вимог НБУ по цим позовам становив 10 млрд грн. Серед відповідачів були “Дніпроазот”, ПАТ “Нікопольський завод феросплавів”, АТ “Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат”, АТ “Покровський гірничо-збагачувальний комбінат”, ПрАТ “Товкачівський ГЗК”, ТОВ “Агротермінал Логістік”, ТОВ “Скорзонера”, ТОВ “Поділ Нерухомість”, ПрАТ “Ерлан”, ТОВ “Приватофис”, ТОВ “Гаджибей”, ПрАТ “Готель “Жовтневий”, ТОВ “Фінансова компанія “Фінілон”, ТОВ “Акватера”, ТОВ “Арлан”, ПрАТ “Аеробуд”, ТОВ “Еверест Істейт”, ТОВ “Перспектива Інвестмент”, ПАТУКРНДІІНЖПРОЕКТ”, ТОВ “Укрінтерінвест”, ПАТ “Дніпрометалсервіс”, Тровелко Холдінгз Лімітед, Пеннілейн Комерсіо Інтернасіонал ЛДА тощо.
Раніше Приватбанк за спонукання НБУ утримувався від погашення рефінансування, поручителями по якому були Ігор Коломойський та пов’язані з ним структури, сподіваючись таким чином стимулювати процес погашення заборгованості корпоративних позичальників перед банком.
НБУ заявляв про сумнівні операції в Приватбанку (у т.ч. інсайдерське кредитування) в період до націоналізації на 5,5 млрд дол.. Ігор Коломойський цю інформацію заперечував.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас