Готівка VS Cashless: на FINCLUSIONinUA визначили, що дорожче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівка VS Cashless: на FINCLUSIONinUA визначили, що дорожче

Фінтех і Картки
910
В Україні так склалося, що готівка для багатьох – це досить дешева «функція». Але якщо все порахувати: вартість інкасації, друк, і т.п., супроводження цього готівкового обороту – космічна сума.
Про це на форумі з фінансової інклюзії FINCLUSIONinUA заявив заступник Голови правління АТ «Ощадбанк» Антон Тютюн.
«Потрібно порівнювати вартість готівки та безготівки. У нас, на мою думку, проблема не в тому, що безготівка коштує багато, а в тому, що готівка дешева. Звичайно, якщо безготівка буде дешевшати, — це добре для підприємців. Але ті ж банки будуть перекладати витрати на клієнтів. Тому що потрібно порівнювати розмір середнього чека. У нас він у 30 разів менший, ніж, скажімо, у Польщі. Також потрібно порівнювати питання абонплати за рахунками. У нас майже все безкоштовне, тому що велика конкуренція. У багатьох країнах є просто абонплата за рахунками. В Україні до такої моделі ще далеко, бо існує ліміт платоспроможності населення», – зазначив Тютюн.
За словами заступника Голови правління АТ «Ощадбанк», безготівка дійсно буде ставати ще дешевшою, тому що там менше витрат. Та на це потрібен час.
Досвідом Польщі з цього приводу поділився Павел Відавскі, віце-президент Cashless Poland, засновник FinTech Poland:
«Ще три роки тому 77% точок продажів не приймали платіжні картки. Це була проблема не тільки маленьких міст, але й мегаполісів, наприклад, Варшави. Проблема була у вартості безготівкових платежів. Вони були відчутно дорожчими для бізнесу, ніж готівкові. Що ми зробили? Разом із державою створили фонд, який забезпечив для підприємців пільговий період отримання та користування платіжними терміналами, а також тимчасово скасував для них комісії. Потім вони побачили, наскільки зросли їхні доходи».
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас