07:05 01.05.2020

На базі Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" почали роботу два інститути

2 хв читати
На базі Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" почали роботу два інститути

На базі Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" створено два науково-дослідних інститути: Інститут дослідження території та ландшафту пам'яті Бабиного Яру та Інститут історії Голокосту в Україні та Східній Європі, повідомили в Меморіалі.

За інформацією Меморіального центру, розміщеного на сайті установи, створені НДІ є самостійними структурними підрозділами, які будуть діяти в тісній координації з міжнародною науковою радою Центру.

В інформації зазначається, що Інститут дослідження території та ландшафту пам'яті Бабиного Яру здійснює і підтримує мультидисциплінарні дослідження з проблематики історії розвитку територій Бабиного Яру в політичному, економічному і культурному вимірах як множинного місця пам'яті. Головою Інституту став доктор політичних, кандидат історичних наук Владислав Гриневич. У складі Інституту працюють вітчизняні та зарубіжні вчені, що спеціалізуються на проблематиці історії Другої світової війни, Голокосту, Бабиного Яру і політики пам'яті.

Інститут почав роботу над масштабним проектом "Бабин яр територія і ландшафт пам'яті. Ілюстрована енциклопедія" - повним систематичним викладом історії Бабиного Яру як символу Голокосту та інших трагедій, що там відбулися. Публікація запланована на вересень 2021, до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Другим структурним підрозділом Меморіалу став Інститут, який буде вивчати історію Голокосту і пам'ять про нього в Україні і Східній Європі шляхом виробництва, підтримки, розвитку та популяризації академічних історичних і міждисциплінарних досліджень, як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Очолив Інститут кандидат історичних наук, доцент, автор курсів з історії Голокосту та історії геноцидів, науковий керівник Центру досліджень геноциду і масових репресій Андрій Руккас.

У рамках діяльності Інституту планується проведення наукових досліджень, створення цифрового архіву, реалізація усноісторичних проектів, видання наукової літератури, організація різних наукових і просвітницьких заходів, тематичних виставок.

Із представників обох інститутів, із залученням відомих міжнародних фахівців сформовано Комітет, який надаватиме гранти для ведення досліджень і підтримки талановитих молодих вчених на конкурсній основі.

"У рамках роботи інститутів Фонд планує значну кількість проектів вже цього року. Концепція і вся подальша робота над експозицією базуватиметься виключно на основі напрацювань новостворених інститутів і базового історичного наративу Фонду ... Беззастережними принципами роботи обох інститутів є дотримання політичної незаангажованості, академічної чесноти, наукової об'єктивності та неупередженості. Ми сподіваємося на тісну і плідну співпрацю з науковими інститутами України та світу для того, щоб спільними зусиллями реалізувати масштабні наукові цілі і задуми", - підкреслив генеральний директор Фонду Максим Яковер.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Франція починає постачання Україні літаків Міраж-2000 і навчить персонал однієї бригади - Макрон на зустрічі з Зеленським

Кулеба обговорив із вісьмома міністрами Північної Європи та Балтії способи забезпечення переваги України на полі бою

Зеленський обговорив з американськими депутатами захист від російських обстрілів

ВР ухвалила закон, що регламентує повноваження Держспецзв'язку щодо закупівлі безпілотних систем, боєприпасів до них, а також засобів РЕБ

90% рятувальників і поліцейських заброньовано

Чиновника КМДА, підозрюваного у вимаганні грошей з перевізників, відсторонено від посади, йому обрано запобіжний захід

Окупанти 14 разів обстріляли Нікопольський район, є жертви та руйнування

Кабмін схвалив залучення ще 30 млн євро від KfW на реконструкцію однієї з підстанцій у Львівській області - Шмигаль

Нідерланди з Данією робитимуть для України БМП і з Німеччиною - Patriot

У Полтавському районі з-під завалів зруйнованого від ворожого удару будинку врятували жінку, вона у важкому стані - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА