Доступність посилання

ТОП новини

Росія не здатна виробляти нову зброю (огляд преси)


Росія не починатиме масштабне виробництво танків «Армата» й винищувачів Су-57. Це стосується й інших озброєнь нового покоління. Москва відмовилася від ідеї створення власних вертольотоносців, хоча про проект говорили протягом трьох років. Пояснюють це тим, що в зброї нового покоління немає потреби, доки вдається виробляти модернізовану радянську техніку. Хоча, як стверджує експерт «Газети по-українськи», одна з причин відмови від серійного виробництва нової техніки – нездатність Росії налагодити його. Справа насамперед у непідйомних цінах на нове озброєння. У минулому десятилітті зусиллями президента Володимира Путіна всі підприємства оборонно-промислового комплексу Росії зібрали в дюжину вертикально побудованих держкорпорацій. Вони мають величезну бюрократичну надбудову, а кожне відносно ефективне підприємство приречене годувати кілька напівбанкрутів. За цих обставин ринок як такий відсутній. Виробники конкретних озброєнь і військової техніки перетворюються на монополістів, чого не було навіть в СРСР. Природно, ціни високі. У результаті Росія витрачає більше трильйона рублів на рік для закупівлі озброєнь і не може отримати нові вироби. На цьому наголошується в статті, що так і називається «Москва не здатна виробляти нову техніку».

На п’ятому році війни президент України Петро Порошенко розриває договір про дружбу з Росією. Краще пізно, ніж ніколи, зазначає експерт «Газети по-українськи» політоллог Михайло Басараб. Він вважає, що Порошенко під тиском виборів 2019 року вимушений іти на очікувані суспільством кроки. І що ближче до виборів, то буде більше проривних рішень, переконує політолог.

«Чому «трясе» Аграрну партію?» – у статті під таким заголовком газета «День» стверджує, що партія, яка стабільно займає третє місце на місцевих виборах, захиталася. В середині її керівництва – протистояння і конфлікт. Цим, звичайно, не здивуєш знавців новітньої історії України, зазначає видання, адже подібні проблеми переживали (а дехто і не пережив) десятки політичних сил України. Однак амбіційність і можливості Аграрної партії привернули на себе серйозну увагу. Видання наголошує, що Україні зараз вкрай важливо наповнити політичний ландшафт ідеологічними партійними проектами, лояльними до України. Останнє принципово, оскільки в рамках гібридної війни українцям впроваджують «нові» проекти, лояльні до агресора. Аграрна партія, з огляду на досить стриману ідеологію (точно не радикальну, в усякому випадку) та підтримку на виборах, цілком може стати якісним гарантом працездатності парламенту IX скликання.

Ситуація із затримкою пенсій у липні отримала несподіване продовження. У чому причини, з'ясовувала газета «День». Видання нагадує, що в Україні 13 мільйонів пенсіонерів. У цей же час офіційно працює 16 мільйонів громадян при загальній кількості працездатного населення 29 з «хвостиком» мільйонів. Виходить, що інші отримують зарплату в конвертах або працюють за кордоном, куди і платять внески. Ситуацію має виправити пенсійна реформа, яку запроваджує уряд. Солідарний принцип, коли населення, що працює, утримує пенсіонерів, втрачав свою ефективність пропорційно падінню рівня народжуваності. Тому уряд змінив правила перерахунку пенсій і посилив вимоги до платників внесків. Тут і страховий стаж, і поступове збільшення пенсійного віку до 63 років у жінок і 65 у чоловіків. За підрахунками економістів, такі заходи дійсно можуть поступово ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. Однак на це буде потрібно не менше 10 років. Позитивний результат від впровадження реформи – осучаснення і справедливий розподіл пенсій, так як їх будуть нараховувати відповідно до стажу. Негативний – в реальності цілком можливо, що багато людей пенсій так і не отримають. Докладніше йдеться в статті «Ліліпути» рятують Пенсійний фонд?»

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG