В Укркосмосі назвали три сценарії для першого українського супутника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Укркосмосі назвали три сценарії для першого українського супутника

Казна та Політика
737
Державне космічне агентство України розглядає три сценарії щодо першого національного телекомунікаційного супутника Либідь.
Про це директор агентства Володимир Усов повідомив в інтерв’ю виданню Економічна правда.
Він нагадав, що суд відмовив повернути Укркосмосу гроші, раніше витрачені на створення супутника – $292 млн, які були взяті в кредит.
“Договір на отримання супутника зараз недійсний. Ми повинні якось фізично отримати супутник. Є три сценарії розвитку подій”, – сказав Усов.
За його словами, держава розуміє, що для запуску супутника проект треба докапіталізувати. Потрібні $50-60 млн на створення ракети, тестування супутника, його доопрацювання і подовження гарантійних термінів.
“Держава може докапіталізувати цю суму, якимось чином отримати від Росії супутник, якимось чином добудувати ракету, де використовувалися російські деталі і двигуни, і запустити цією ракетою наш супутник з Байконура”, – уточнив Усов.
Разом з тим ймовірність такого розвитку подій досить низька через політичні чинники, які роблять неможливою співпрацю з Росією, визнав директор Укркосмосу.
“Сценарій другий. Ми знаходимо інвестора, який може реалізувати проект. Інвестор розуміє, на яку суму йому треба докапіталізувати проект, щоб скласти ракету і запустити супутник. За це інвестор отримує частину потужності супутника. Потужність буде розподілена між Україною та інвестором”, – зазначив він.
Цей сценарій більш реалістичний, на думку директора Укркосмосу.
“Сценарій третій. Ми розуміємо, що не зможемо самі або з інвестором запустити супутник і використовувати його для наших потреб. Причина – це супутник зв’язку та спецзв’язку. Використовувати супутник, який ми повинні запустити з підконтрольного РФ Байконура, небезпечно з точки зору національної безпеки. Тоді ми можемо продати третій стороні наші права на витребування супутника з РФ і вже на отримані гроші розробити власний український супутник”, – резюмував Усов.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас