Безготівкова революція. Українці зможуть зняти готівку з картки на касі супермаркета — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безготівкова революція. Українці зможуть зняти готівку з картки на касі супермаркета

Фінтех і Картки
2574
Українцям готують справжню безготівкову революцію. На 2019 рік заплановано старт кількох гучних проектів, які суттєво розширять можливості власників банківських карток і рахунків. Купівля та продаж доларів з екрана смартфона, масові платежі за допомогою QR-кодів, відкриття рахунків не виходячи з дому – далеко не повний перелік фінансових ноу-хау року.
Днями стало відомо, що вже найближчим часом українці зможуть знімати готівку з банківських карток прямо на касі супермаркета. Обіцяють городянам і повноцінне впровадження безготівкової оплати в наземному транспорті, а також поширення моментальної розстрочки при купівлі товарів банківською карткою.
POS-термінал навпаки
Уже навесні цього року в деяких великих мережевих супермаркетах країни буде запущено послугу «переведення в готівку» грошей з картки будь-якого банку на касі магазину. Аналогічний сервіс давно доступний жителям США, Європи, Туреччини та навіть Росії. Однак в Україні зняти кеш з картки можна поки тільки в банкоматах.
«Є шанси, що цей сервіс запрацює до літа, позаяк декілька банків спільно з MasterCard вже тестують цю систему. Якщо точніше, то все має вирішитися за 90 днів», – прокоментував UBR.ua директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.
Підтверджують цю інформацію й інші експерти, уточнюючи, що проект має конкретних бенефіціарів.
«Ініціатива спершу виходила від банку «Схід», власником якого є ПрАТ «Фоззі». Вони разом з MasterCard і Visa лобіюють цей проект – щоб через торговельні мережі можна було видавати готівку. Поки що мова йде про те, щоб переказувати відносно невеликі суми – не більше 5 тис. грн.», – розповів UBR.ua аналітик фінансових ринків Василь Невмержицький.
Переведення в готівку в магазині
Новий сервіс сподобається насамперед жителям глибинки – розпещені розвиненою банківською інфраструктурою городяни навряд чи оцінять її по достоїнству. А ось на периферії, де до банкомата часом треба ходити не один кілометр, послуга дозволить відчутно заощадити час. Правда, отримати готівку можна буде далеко не в кожному магазині – торгова точка повинна мати у своєму розпорядженні відповідне обладнання.
«Послуга дуже затребувана, вона дозволить вирішити проблему недостатнього розвитку інфраструктури там, де, наприклад, немає банкомата, але є термінал як прийому, так і видачі. Передбачається, що видача грошей відбуватиметься паралельно з продажем будь-якого товару. Для торговців плюс у залученні нових клієнтів і в економії витрат на інкасацію. Для споживача зручність у тому, що не потрібно шукати банкомат – гроші можна зняти, наприклад, на заправці. Ми розраховуємо, що сервіс запрацює вже в першому кварталі», – розповів координатор Комітету з електронних платежів Європейської бізнес асоціації Євген Веремейченко.
Скільки саме коштуватиме переведення в готівку в магазині, поки ніхто точно сказати не може. Але, кажуть експерти, навряд чи торговці ставитимуть велику комісію. Швидше за все, вартість операції буде відповідати зняттю коштів з картки через банкомат «чужого» банку.
«Розмір комісійних поки нікому не відомий. У будь-якому випадку зняття з чужого банкомату або зняття з терміналу для банку – по суті одна і та ж операція. Зараз вона коштує приблизно 0,4%. Але в підсумку ціна послуги буде визначатися домовленостями з MasterCard і Visa, переговори з якими зараз ідуть», – висловив припущення Василь Невмержицький.
Смарт-революція
Втім, значного розвитку нова послуга може так і не отримати. Адже частка безготівкових платежів в Україні зростає з року в рік – люди все рідше користуються послугами банкоматів, вважаючи за краще розраховуватися карткою безпосередньо. Так, за даними НБУ, з вересня 2017-го по вересень 2018 відсоток безготівкових карткових операцій в обсязі зріс з 38,6 до 44,3%. При цьому тільки 22% карткових транзакцій були операціями зі зняття готівки.
І хоча за оцінками Європейської бізнес-асоціації, в загальній структурі роздрібних продажів на карткові оплати в 2018 році припадало всього 15% покупок, цього року цифра запросто може зрости до 20%, прогнозує Євген Веремейченко.
В першу чергу цьому сприятиме розвиток платіжної інфраструктури. Наприклад, в 2019 році очікується масштабний запуск безготівкової оплати в комунальному наземному транспорті. Такий сервіс вже запустили в Чернігові, Чернівцях, Тернополі та кількох інших міст. А найближчим часом він має запрацювати і в столиці, яка вже давно анонсувала запуск послуги для городян.
Допоможе справі Cashless і запуск безготівкового валютообміну, який намічений на лютий 2019 року, а також намір НБУ підготувати нормативку і стандартизувати послугу оплати за допомогою QR-кодів.
Втім, вся ця технологічна революція здебільшого доступна лише жителям найбільших українських міст. А в лідерах за безготівковими платежами в статисткою Нацбанку незмінно фігурують Київ, Дніпро і Харків. У цих містах можна легко розрахуватися карткою не тільки в невеликих магазинах, але навіть купити каву у вуличного бариста. Але варто від’їхати на 10-20 км від мегаполіса, і ситуація виглядає інакше.
«У сфері торгівлі і послуг, орієнтованій на звичайних громадян, працюють приблизно 500 тис. суб’єктів господарювання, але з них тільки близько 200 тис. приймає до оплати банківські картки, хоча попит на ці послуги у покупців є. І це незважаючи на те, що постановою Кабміну вже до 2013 року всі торгові точки мали бути обладнані відповідними пристроями», – вказує Олександр Карпов.
Його слова підтверджує й офіційна статистика Нацбанку. Наприклад, за III кварталу 2018 року кількість роздрібних торговців, готових прийняти до оплати картку, збільшилася всього на 13% до 196,4 тис. І це при тому, що 77,9% всіх карткових операцій українців в цей період були безготівковими.
Олексій Єрмоленко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас