16:21 05.05.2019

В Україні сподіваються, що Рада Європи не скомпрометує себе безпідставними поступками Росії та залишиться взірцем демократії

3 хв читати
В Україні сподіваються, що Рада Європи не скомпрометує себе безпідставними поступками Росії та залишиться взірцем демократії

З дня заснування Рада Європи (РЄ) досягла видатних результатів у захисті демократичних ідеалів і принципів, й Україна, що є її членом, активно працює, долучаючись до формування спільного європейського правового простору, однак до своєї 70-ї річниці організація підійшла в кризовому стані, викликаному діями Російської Федерації, заявляють в українському МЗС.

"5 травня виповнюється 70 років із дня заснування Ради Європи - пан’європейської міжнародної організації, що сьогодні захищає права і свободи майже 800 мільйонів осіб у 47 державах-членах. Статут Ради Європи, підписаний у Лондоні 5 травня 1949 року, на роки вперед зафіксував відданість держав-членів організації принципам, що становлять підвалини кожної справжньої демократії - особистим та політичним свободам та верховенству права. За 70 років діяльності Рада Європи досягла визначних результатів у захисті демократичних європейських ідеалів та принципів", - йдеться в оприлюдненому в неділю коментарі МЗС України з нагоди 70-ї річниці з дня створення Ради Європи.

У зовнішньополітичному відомстві нагадують, що Україна є членом Ради Європи з 1995 року, активно працює в статутних і робочих органах організації, долучається до формування спільного європейського правового простору, приєднавшись до більше ніж 90 договорів Ради Європи, а українські громадяни мають можливість звертатися за захистом своїх прав до Європейського суду з прав людини.

Дипломати констатують, що план дій Ради Європи для України є інструментом практичної взаємодії в проведенні правових реформ в Українській державі відповідно до європейських стандартів.

"Рада Європа відкрила шлях до подальшої інтеграції на Європейському континенті, а її стандарти стали дороговказом у захисті демократичних цінностей. Однак маємо із сумом констатувати, що до 70-ї річниці організація підійшла у кризовому стані, що викликаний насамперед руйнівними діями Російської Федерації, її агресією проти України та прямим фінансовим шантажем Ради Європи з метою досягнення своїх антидемократичних зовнішньополітичних цілей", - заявляють в українському МЗС.

Українські дипломати вважають, що ця криза стала справжнім викликом для організації і поставила її перед вибором - залишитися вірною власним цінностям і принципам, або піддатися на шантаж і погрози й поставити під сумнів отримані за 70 років довіру та авторитет.

"Україна сподівається, що за десятиліття роботи та випробувань Рада Європи набула достатньо сили та здорового глузду, щоб і надалі залишатися взірцем демократії, а не зустріти своє 70-річчя у напівзруйнованому скомпрометованому стані через безпідставні поступки на користь найбільшої держави-порушниці її принципів та норм", - йдеться в коментарі.

Також у зовнішньополітичному відомстві запевнили, що Україна зі свого боку залишається відданою взятим на себе в рамках Ради Європи зобов'язанням, продовжить захищати права і свободи кожної людини і громадянина на території Української держави, включаючи тимчасово окуповані території, а також активно протидіятиме спробам зруйнувати організацію.

"Сильна Рада Європи потрібна Україні й усьому Європейському континенту", - наголосили в МЗС.

More

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА