Документ 999_001-20, чинний, поточна редакція — Підписання від 23.09.2020
Виберіть формат файлу для збереження:

МЕМОРАНДУМ
про взаєморозуміння між Всесвітньою організацією інтелектуальної власності та Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо надання даних до платформи обміну даними «WIPO ALERT»


Дата підписання:

23.09.2020


Дата набрання чинності для України:

23.09.2020

Всесвітня організація інтелектуальної власності (далі - «ВОІВ»), штаб-квартира якої розташована у м. Женева, Швейцарія, та Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (далі - «Уповноважений учасник»), що знаходиться ум. Києві, Україна, які далі за текстом разом іменуються «Сторони» та кожна окремо іменується «Сторона»,

Визнаючи, що метою ВОІВ є сприяння захисту інтелектуальної власності, включаючи авторське право та суміжні права, у всьому світі шляхом здійснення міжнародного співробітництва;

Усвідомлюючи доцільність запобігання порушенням прав інтелектуальної власності за допомогою прийнятних та співрозмірних засобів, інших ніж судовий розгляд;

Відмічаючи, що держави - члени ВОІВ створили або сприяли створенню систем для складання та розповсюдження переліків веб-сайтів, які обґрунтовано підозрюються у порушенні прав інтелектуальної власності, з метою зменшення прибутків, що отримують оператори таких веб-сайтів від легальної реклами;

Беручи до уваги створення платформи обміну даними «WIPO ALERT», яка покликана сприяти координації таких систем на міжнародному рівні;

уклали цей Меморандум про взаєморозуміння з метою здійснення співробітництва у сфері виховання поваги до інтелектуальної власності.

Стаття 1: Визначення

У цьому Меморандумі застосовуються наступні визначення:

1.1 Уповноважений користувач - особа, що отримала доступ до Платформи, як передбачено Статтею 4;

1.2 Уповноважений учасник - особа, якій надано дозвіл розміщувати Національний перелік на Платформі;

1.3 Сайт, що викликає занепокоєння - он-лайн веб-ресурс, який обґрунтовано підозрюється Уповноваженим учасником у свідомому порушенні або сприянні порушенню авторського права та суміжних прав, незалежно від того, чи відбувається це у країні його створення чи в будь-якому іншому місці;

1.4 Інтернет-адреса - назва домену, Уніфікований локатор ресурсу (URL) або адреса Інтернет-протоколу (IP);

1.5 Національний перелік - перелік Інтернет-адрес Сайтів, що виникають занепокоєння, який складається Уповноваженим учасником або за його погодженням;

1.6 Платформа - платформа бази даних, яка знаходиться у веденні ВОІВ, як описано у Статті 2.

Стаття 2: Опис Платформи

2.1 ВОІВ надає державам-членам доступ до он-лайн системи для обміну даними стосовно Сайтів, що викликають занепокоєння, з метою надання можливості рекламодавцям та відповідним постачальникам послуг визначати доцільність розміщення реклами на таких сайтах.

2.2 Платформа складається з захищеного веб-сайту, на який Уповноважені учасники можуть завантажувати Національні переліки з метою надання доступу до них Уповноваженим користувачам.

2.3 Платформа налаштована таким чином, щоб кожний Уповноважений користувач міг визначати, які Національні списки повинні бути зведені та повідомлені йому.

Стаття 3: Уповноважений учасник

3.1 ВОІВ надає Уповноваженому учаснику доступ до автоматизованого механізму для завантаження Національного переліку на Платформу та оновлення такого переліку.

3.2 Незалежно від положень Статті 3.1, Уповноважений учасник має право подавати або оновлювати Національний перелік шляхом його надсилання до ВОІВ електронною поштою у формі електронної таблиці. У такому випадку ВОІВ завантажуватиме Національний список на Платформу.

3.3 Уповноважений учасник має дбати, щоб будь-який Національний перелік, наданий ним до Платформи, містив лише Інтернет-адреси Сайтів, що викликають занепокоєння, і повинен негайно оновлювати свій Національний перелік з метою видалення будь-якої Інтернет-адреси, включення якої до переліку, на думку Уповноваженого учасника, є необґрунтованим, або якщо веб-ресурс вже не порушує права інтелектуальної власності.

Стаття 4: Уповноважені користувачі

4.1 ВОІВ надаватиме доступ до Платформи лише особам, які погодилися з умовами Угоди користувача, за умови використання Національних переліків виключно з метою виховання поваги до інтелектуальної власності, наприклад, дані, що містяться в Національних переліках, будуть використовуватися для запобігання розміщенню реклами на Сайтах, що викликають занепокоєння, або для оцінювання ефективності систем, якими користуються рекламодавці з метою запобігання розміщенню реклами на таких сайтах.

4.2 Уповноважений учасник має доступ на Платформі до переліку Уповноважених користувачів, які мають доступ до Платформи, та має можливість припинити (або відновити) доступ будь-якого Уповноваженого користувача до свого Національного переліку. Незалежно від вищезазначеного, Уповноважений учасник може звернутися до ВОІВ з проханням припинити (або відновити) доступ будь-якого Уповноваженого користувача до свого Національного переліку.

Стаття 5: Просування

Уповноважений учасник розглядає будь-який направлений йому запит ВОІВ про надання сприяння щодо популяризації Платформи. ВОІВ надаватиме допомогу Уповноваженому учаснику у будь-якій діяльності, яку він може здійснювати з метою популяризації використання Платформи потенційними користувачами.

Стаття 6: Контактні особи

Сторони повідомлять одна одній ім'я та контактні дані особи, яка відповідатиме за процес комунікації, пов'язаний із реалізацією цього Меморандуму, та, у разі необхідності внесення змін до цих даних, негайно повідомляють про це одна одну.

Стаття 7: Звільнення від відповідальності

Уповноважений учасник убезпечить ВОІВ від відповідальності у випадку будь-яких претензій третіх осіб, що виникли на підставі, або випливають в результаті розміщення Уповноваженим учасником даних на Платформі.

Стаття 8: Обмеження відповідальності

8.1 ВОІВ не гарантує, що Платформа буде доступною на постійній основі або не міститиме помилок. ВОІВ докладе всіх можливих зусиль, щоб захистити Платформу від вірусів, використовуючи стандартні ринкові програми перевірки на віруси, але не гарантує, що Платформа не міститиме вірусів та інших шкідливих компонентів.

8.2 За жодних обставин (утому числі, але не обмежуючись недбалістю) ВОІВ або її співробітники, працівники чи консультанти не нестимуть відповідальності за:

(a) будь-яку неточність або неповність Платформи; або

(b) будь-які прямі, спеціальні, непрямі чи штрафні збитки, включаючи, але не обмежуючись втратою даних, які є наслідком використання або неможливості використання Платформи, або які виникають іншим чином у зв'язку з функціонуванням Платформи.

Стаття 9: Привілеї та імунітети

Ніщо у цьому Меморандумі не може розглядатися або тлумачитися як відмова від будь-яких привілеїв та імунітетів, наданих ВОІВ як міжнародній організації та спеціалізованій агенції Організації Об'єднаних Націй.

Стаття 10: Скарги

10.1 ВОІВ негайно направляє контактній особі, визначеній Уповноваженим учасником згідно зі Статтею 6, будь-яку скаргу, отриману нею від будь-якої особи, яка ймовірно постраждала від включення відповідної Інтернет-адреси до Національного списку, наданого Уповноваженим учасником.

10.2 У відповідь на будь-яку таку скаргу Уповноважений учасник негайно вживає ті заходи, які вважає доцільними, відповідно до власних внутрішніх правил.

10.3 У випадку подання будь-якої скарги проти ВОІВ стосовно її ймовірної відповідальності, ВОІВ може запропонувати позивачу подати свою скаргу до арбітражу відповідно до чинного Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ. У разі такого провадження Уповноважений учасник надає ВОІВ таку можливу допомогу, за якою може звернутися ВОІВ. У випадку притягнення ВОІВ до відповідальності перед позивачем через зміст Національного переліку, наданого Уповноваженим учасником, Уповноважений учасник належним чином убезпечить ВОІВ від такої відповідальності та будь-яких претензій.

Стаття 11: Вирішення спорів

Будь-який спір між Сторонами щодо домовленостей, визначених цим Меморандумом, вирішується у мирний спосіб шляхом переговорів між Сторонами.

Стаття 12: Набрання чинності, припинення та внесення змін

12.1 Цей Меморандум набирає чинності з моменту підписання обома Сторонами, а його дія може бути припинена однією із Сторін шляхом письмового повідомлення іншої Сторони за 90 днів. У разі припинення дії Меморандуму, ВОІВ більше не надаватиме доступ на Платформі до Національного переліку, наданого Уповноваженим учасником, та видалить з Платформи всі дані, що були надані Уповноваженим учасником до дати припинення дії Меморандуму.

12.2 Цей Меморандум може бути змінений за взаємною згодою Сторін шляхом обміну листами із зазначенням дати набуття чинності відповідних змін.

Вчинено у Женеві, 23.09.2020 у двох примірниках, кожний англійською та українською мовами, при цьому обидва тексти є рівноавтентичними. У разі виникнення будь-яких розбіжностей при тлумаченні положень цього Меморандуму, переважну силу має текст англійською мовою.


За Всесвітню організацію
інтелектуальної власності

За Міністерство розвитку економіки, торгівлі
та сільського господарства України


(підпис)

(підпис)


Др. Френсіс ГАРРІ
Генеральний директор

Олександр РОМАНІШИН
Заступник Міністра




вгору