20:09 19.11.2018

Сійярто заявив, що Угорщина не проти приїзду Клімкіна на зустріч міністрів НАТО

2 хв читати
Сійярто заявив, що Угорщина не проти приїзду Клімкіна на зустріч міністрів НАТО

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявляє, що Будапешт не зніматиме вето з проведення засідань Комісії Україна-НАТО, але не перешкоджатиме запрошенню міністрів закордонних справ України і Грузії на зустріч голів зовнішньополітичних відомств держав НАТО, повідомляє Радіо Свобода.

"Я можу погодитися з форматом зустрічі із представником України на засіданні міністрів закордонних справ НАТО, який буде схожий на той, який ми мали під час останнього саміту НАТО. Тоді були запрошені президенти Грузії і України. Ми не були проти. І якщо на зустріч міністрів НАТО в грудні будуть запрошені глави МЗС Грузії і України, ми теж на це підемо", - заявив П.Сійярто в понеділок у Брюсселі.

При цьому, за словами угорського міністра, Угорщина і надалі блокуватиме євроатлантичну інтеграцію України з огляду на те, що, на його думку, в проблемі мов меншин не було ніякого прогресу.

Глава МЗС Угорщини зазначив, що він не згоден з вимогами ЄС та НАТО вважати мовну суперечку між Україною і Угорщиною двосторонньою справою. "Україна не тільки порушує двосторонні угоди, а й міжнародні правила, включно зі своїми зобов'язаннями перед НАТО. Ми відкидаємо твердження, що це слід сприймати як двосторонню суперечку", - заявив П.Сійярто.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набрав чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України з ЄС і НАТО через закон про освіту, і відтоді кілька разів блокувала засідання комісії Україна-НАТО, застосувавши своє право вето.

В ЄС у липні закликали Україну дотримати права нацменшин і імплементувати рекомендації Венеціанської комісії щодо закону "Про освіту", ґрунтуючись на предметному діалозі з представниками нацменшин. Зокрема, в ЄС закликають Київ прийняти законодавство, що продовжує перехідний період до 2023 року і регламентує нерозповсюдження ст.7 цього закону, що стосується мови освіти, на приватні школи.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА