Держбанки у червні-листопаді списали непрацюючі кредити на 111 млрд грн - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки у червні-листопаді списали непрацюючі кредити на 111 млрд грн - НБУ

Кредит&Депозит
507
Глава НБУ Кирило Шевченко заявив, що важливий тренд цього року в банківському секторі – зниження рівня непрацюючих кредитів.
“Ще в липні 2017 року Україна за цим показником була на першому місці в світі. 58% усіх кредитів на той момент в українських банках були непрацюючими. Такий результат – це спадок минулих років, коли стандарти оцінки позичальників були низькими, кредитування пов’язаних осіб – поширеним явищем, а права кредиторів – недостатньо захищеними.
У 2020 році ми почали активну роботу з очистки банків від непотрібного тягаря. Навесні уряд схвалив рішення про інструменти реструктуризації NPL у держбанках, а наприкінці червня Рада з фінстабільності – представлені трирічні плани з очистки.
Відтоді процес зі зниження NPL зрушив з напівмертвої точки. За третій квартал частка непрацюючих кредитів скоротилася на 2.9 в.п. до 45,6% кредитного портфеля. У жовтні цей процес продовжився і на 1 листопада частка NPL становить 43,4%. Суттєву роботу виконали державні банки, які в червні-листопаді списали 111 млрд грн зарезервованої заборгованості. Це дозволило їм вперше за довгий час зменшити частку NPL у своїх портфелях нижче 60%.
Звісно, сьогодні непрацюючі кредити не тиснуть на прибутковість банків та їх капітал. Адже рівень резервування постійно зростає і сьогодні перевищує 90%. Проте така частка непрацюючих кредитів – це не лише тягар для банків, а й питання їх інвестиційної привабливості, яку потрібно підвищувати.
Тому ми радимо держбанкам продовжити виконувати трирічні плани зі скорочення непрацюючих кредитів. Усім банкам варто й надалі активно моніторити та забезпечувати роботу з непрацюючими кредитами”.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі ми відібрали в спеціальному сервісі.

Порівняти і підібрати кредит можна тут

За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас