15:42 18.07.2018

ЄБА заявляє про посилення тиску на суб'єкти сфери кліндосліджень

2 хв читати

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) заявляє про посилення тиску на лікувально-профілактичні установи, які беруть участь у клінічних дослідженнях, а також компанії, які їх проводять.

Про це йдеться в офіційному зверненні ЄБА до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.

"Незважаючи на те, що законодавство в сфері клінічних досліджень гармонізовано з законодавством ЄС, тиск на операторів галузі посилюється шляхом масових перевірок і запитів від органів влади, які, на думку представників компаній-членів асоціації, є недостатньо мотивованими у більшості випадків", - зазначено в повідомленні.

В останні роки в Україні спостерігається тенденція до скорочення кількості міжнародних багатоцентрових клінічних досліджень, які забезпечують доступ тяжкохворих пацієнтів-учасників до інноваційного лікування, причиною чого, на думку асоціації, є зниження привабливості країни як майданчика для кліндосліджень.

"Нещодавно кілька запитів, які отримували оператори галузі, поповнилися новими видами запитів від Генеральної прокуратури України", - зазначили в ЄБА, наголосивши, що це перешкоджає операторам стабільно і ефективно виконувати свої функції і обов'язки, створює ризики порушення прав суб'єктів клінічних досліджень в сфері конфіденційності інформації, а також ускладнює роботу фахівців і загалом погіршує ситуацію в сфері кліндосліджень.

При цьому в заяві наголошено також на те, що доступ до деяких документів обмежений, оскільки вони містять персональні дані пацієнтів, а також інформацію, що є комерційною таємницею.

"Просимо Вас звернути особливу увагу на ситуацію, яка триває вже більше двох років поспіль і вжити необхідних заходів для недопущення руйнування в Україні в сфері клінічних досліджень лікарських засобів, які успішно розвиваються в світі і є корисними як для медичної науки, так і для пацієнтів", - зазначено в заяві.

Раніше ЄБА неодноразово висловлювала занепокоєння скороченням кількості міжнародних клінічних досліджень ліків, які проводяться в Україні. Зокрема, в 2014 році було зареєстровано 188 таких досліджень, у 2015-му - 144, у 2016-м - 135. У зв'язку зі скороченням щорічно близько 6 тис. пацієнтів в Україні втрачають можливість отримати лікування.

На початку 2018 року асоціація ініціювала оптимізацію процесу затвердження наказів про проведення досліджень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мобільні медбригади Українського Червоного Хреста надають первинну медичну допомогу у віддалених місцях Прикарпаття

Загони швидкого реагування Українського Червоного Хреста допомагають евакуювати жителів підконтрольних Україні районів Донецької області

Перші з 15 закуплених у 2023 р. лінійних прискорювачів будуть поставлені наприкінці червня - гендиректор МЗУ

Рада ухвалила за основу законопроєкт, що обмежує взаємодію медиків із фармкомпаніями

Перші з 15 закуплених у 2023 році лінійних прискорювачів будуть поставлені наприкінці червня

Усі онкопрепарати за контрактами 2023 р. закуплено й розвезено по лікарнях

Farmak зазнає дефіциту кадрів через мобілізацію працівників-чоловіків

Медмережа "Добробут" відкрила дві власні діагностичні лабораторії

Проєкт постанови уряду про діяльність онлайн-сервісів цінових агрегаторів медикаментів буде доопрацьовано

Superhumans Center отримав EUR4,7 млн від МЗС Нідерландів для відкриття реабілітаційних центрів в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА