Центр міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза відкриють у Криворівні

05 грудня 2018 15:18 |



Центр міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза відкриє двері першим відвідувачам у Криворівні у 2020 році. Про це заявив голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький на відкритті української версії виставки "Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)" у кулуарах Верховної Ради України. 

 


Виставку присвячено Станіславу Вінцензу -  філософу польського походження, праведнику світу, автору книги "На високій полонині" - єдиного українського епосу про гуцулів.  

"У цьому творі вперше зібрані усі легенди, міфи і перекази історії Гуцульщини. Ніхто так не описав Гуцульщину як Вінценз. І коли він тікав у 1940 році через гори від радянської окупації – єдине, що він взяв з собою - це рукопис про життя гуцулів, який він продовжив писати вже в еміграції. І нам дуже приємно відкривати цю виставку сьогодні спільно з представниками польського Сейму, членами групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща", - сказав голова Комітету з питань культури і духовності. 

В свою чергу, автор виставки "Діалог про долю і душу" - літературознавець, викладач Інституту польської філологїі Вроцлавського університету, доктор наук Ян Анджей Хороший, повідомив, що в Польщі вперше її було презентовано в 2014 році. Експозиція являє собою біографічну розповідь про Станіслава Вінценза на тлі краєвидів Гуцульщини.  Виставку "Діалог про долю і душу" створено на основі документів та фотографій з сімейних архівів родин Вінценза та італійського фотографа Лідіо Чіпріані, фондів Національної бібліотеки імені Оссолінських, Етнографічного музею в Кракові, Державного етнографічного музею у Варшаві, польського музею у Рапперсвілі (Швейцарія), Асоціації "Літературний інститут Культура в Ле-Меній-ле-Руа" (Франція) та Польської бібліотеки в Лондоні. 

"Вінценз був закоханий у Гуцульщину і вважав людей, які мешкають тут, людьми приреченими на свободу. В незалежності від їхньої національності, він всіх називав побратимами", - сказав Ян Анджей Хороший.

Після презентації у Верховній Раді України, виставка подорожуватиме Україною від Києва аж до села Криворівня Верховинського району в Івано-Франківській області – гуцульської столиці України. Саме Гуцульщині присвячено твір "На високій полонині". В Криворівні вона експонуватиметься на постійній основі. 

У 2018-2020 роках у Криворівні, на творчій батьківщині письменника, буде створений Центр міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценца, який через свою діяльність буде продовжувати поширювати ідеї, сповідувані філософом. В рамках Центру буде відкрито перший сучасний оповісний музей в Україні, присвячений культурним та історичним традиціям гуцульського регіону та послу усього регіону - Станіславу Вінценцу.

Основою музейної виставки сучасні мультимедійні технології, об'єднані з історичними експонатами, архівними фотографіями та аудіовізуальними матеріалами з різних часів. Над проектом працюють Павел Коваль – доктор наук, автор Музею Варшавського повстання – головний редактор Концепції; Ян Хороший – доктор наук, викладач Вроцлавського Університету; Мирослава Олдаковська-Куфель – професор Люблінського Університету, біограф С.Вінценза; Богуміла Бердиховська – експерт з польсько-українського діалогу, журналіст. Проект реалізовується за підтримки Українського культурного фонду.


Джерело

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень