Україна хоче приєднатися до газової системи Східної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче приєднатися до газової системи Східної Європи

Енергетика
284
Україна хоче стати частиною великого газового енергетичного хаба, який зараз розробляється Польщею, Румунією, Угорщиною та Словаччиною.
Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк по завершенні зустрічі з главою уряду Польщі Євою Копач у Варшаві, передає прес-служба Кабінету міністрів.
“Це означає, що перетоки газу між нашими країнами будуть вільними і ми зможемо вільно торгувати, без будь-яких обмежень”, – підкреслив Яценюк.
“Це ще один крок до того, щоб Україна стала більш енергонезалежною”, – підкреслив глава уряду.
За його словами, створення цього хаба, яке відповідає всім критеріям і стандартам енергетичної політики в ЄС, це ще один шлях, як зробити ціну на газ ринковою, як позбутися російської газової залежності і як ввести нові та прозорі умови для функціонування енергетичного ринку.
Він також нагадав, що підписано Меморандум, який дає можливість почати проектування будівництва газового інтерконнектора між Україною та Польщею загальним обсягом поставок в 10 млрд кубічних метрів газу.
“Україна вже провела попередні розрахунки, за якими на цей проект нашій країні необхідно 160 млн доларів. Зараз ми очікуємо розрахунків від наших польських друзів”, – сказав Яценюк.
Глава уряду України також повідомив, що під час зустрічі були обговорені питання розширення співробітництва двох країн в митній справі.
“Сьогодні ми разом прийняли рішення про невідкладний початок переговорів про підписання нової угоди про пункти спільного контролю на наших митницях”, – заявив Яценюк.
Він нагадав, що за чинною угодою, підписаною в 2001 році, діють чотири пункти спільного контролю.
“Ми введемо спільний контроль між Україною та Польщею на восьми відповідних пунктах пропуску”, – підкреслив прем’єр.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас