Доступність посилання

ТОП новини

Напруга в Україні стрімко зростає – політолог Михайло Басараб (огляд преси)


Під час акції біля Печерського районного суду на підтримку п'ятого президента України Петра Порошенка. Київ, 18 червня 2020 року
Під час акції біля Печерського районного суду на підтримку п'ятого президента України Петра Порошенка. Київ, 18 червня 2020 року

«Напруга в країні стрімко зростає. Президент, СБУ, МВС вдають, що не помічають», – стверджує в тижневику «Країна» політолог Михайло Басараб. Він вважає, що Україну штовхають до громадянського протистояння. Останнім часом пришвидшилися загрозливі процеси і з’явилися інші подразники. У повітрі витає напруга.

Схоже, що зараз Кремль готується до масштабної дестабілізації України зсередини. Порівняно з минулими роками для цього сформувалися сприятливіші умови, зазначає експерт. Тактика російської гібридної агресії базується на використанні слабких місць і внутрішніх протиріч, які існують у будь- якій демократичній країні.

Інспірування внутрішнього конфлікту в Україні на тлі неспроможності влади спочатку дасть можливість проросійським силам на виборах взяти під контроль місцеві ради у південно-східних регіонах, зазначає експерт. Вони стануть продукувати антидержавницькі рішення і саботуватимуть центральні органи влади. Провокації та сутички антимайданівців і патріотів створюватимуть тло для суспільної напруги. Президент і його оточення перетворюватимуться на статистів. «Восени складуться ідеальні обставини для прямого втручання Росії, якими вона може розпорядитися в будь-який спосіб», – прогнозує політолог.

Невтішні прогнози дає і газета «День». Видання пише, що в Україні і Росії маємо дві різні реальності. І хоча останні події в Росії напряму загрожують існуванню України, в Україні більшість політиків і журналістів воліють цього не помічати (або просто не здатні реагувати на небезпеку). Бо зайняті обговоренням під час безкінечних ток-шоу і телеефірів, в соцмережах і різних медіа чергових низькопробних скандалів про «корабельну сосну», «дітей дуже низької якості», борця з корупцією Клітину в купальнику тощо. Скандалів, які тут ніколи не закінчуються.

Тим часом, у Росії відбуваються дуже серйозні події. Проаналізувавши їх докладно, видання пише, що події в Україні, дивлячись на усі зовнішні загрози, нагадують гру в пісочниці. Не кажучи про те, що справжніми реформами всередині держави ніхто не займався і не займається – натомість постійні скандали, які розростаються як ракова пухлина. «Це несе велику небезпеку для нашої державності (тут відповідальність і політиків, і журналістів)», – зазначає видання. Докладніше про ці небезпеки йдеться в статті «Росія після 1 липня».

«Хто буде після Авакова?». Цій темі присвячений випуск тижневика «Країна». «Контроль над репресивним поліцейським апаратом задовго концентрується в руках однієї людини. Це загрожує демократії й розвитку країни», – наголошує волонтер Роман Сініцин.

Він вважає, що Арсена Авакова «вічним міністром» робить його далекоглядність і вміння прораховувати на кілька кроків уперед. «На тлі «зелених» дилетантів видається ледь не технократом. Вміє замилювати очі й демонструвати «ефективність», – зазначає експерт.

Досі неможливо оцінити масштаб впливу Авакова. Контролює не лише Міністерство внутрішніх справ і поліцію, а й Державну службу з надзвичайних ситуацій і прикордонників. Також – держпідприємства із фантастичним фінансуванням, йдеться в публікації. Майже в усіх міністерствах існує так звана квота Авакова – не обов’язково міністри, а заступники, керівники департаментів та управлінь.

На запитання журналіста, чим керується президент, зберігаючи Авакова на посаді, волонтер наголосив, що Зеленський – інформаційно ізольована людина, якій найближче оточення вкладає у вуха потрібні смисли. Він не контролює ситуації. Серйозними центрами ухвалення рішень зараз є Аваков і Єрмак.

Загалом, на думку експерта, «Арсен Аваков має ресурси пережити на посаді ще й наступного президента».

«Вибори – це політична смерть Арсена Авакова» – у статті під таким заголовком в тижневику «Країна» політолог Володимир Фесенко переконує, що до місцевих виборів у жовтні не варто чекати на відставку міністра внутрішніх справ. А після них, ймовірно, буде зміна уряду.

Політолог вважає, що на сьогодні це єдиний керівник силового відомства, який контролює свою структуру.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

XS
SM
MD
LG