11:38 14.04.2020

70% українців підтримують можливе продовження карантину до червня в разі загострення ситуації з коронавірусом - соцопитування

4 хв читати
70% українців підтримують можливе продовження карантину до червня в разі загострення ситуації з коронавірусом - соцопитування

В Україні 70% громадян виступають за можливе продовження карантину до червня в разі загострення ситуації з коронавірусом, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" з 10 по 12 квітня.

Згідно з даними дослідження, майже 70% українців вважають упроваджений карантин ефективним, чверть дають протилежні оцінки. Така сама кількість (70%) підтримує можливе рішення про продовження карантинних заходів у разі загострення ситуації з поширенням коронавірусу до червня цього року, а 23% - проти цього. Останніх більше серед жителів півдня, незаможних респондентів, прихильників Партії Шарія, "Опозиційна платформа - За життя", "Батьківщина".

Водночас серед тих громадян, хто мав роботу до впровадження карантину, 40% зазначили, що продовжують працювати у звичайному режимі після застосування обмежень, 23% працюють дистанційно, 11% пішли у відпустку, 18% перебувають у відпустці за власним бажанням і 8% втратили роботу.

При цьому 55% питаних зазначили, що їхніх заощаджень, за умови припинення отримання доходів, вистачить менше ніж на місяць, 17% зазначили, що їм вистачить заощаджень на термін до 2 місяців, 8% - до 3 місяців, 9% - до півроку й більше. Водночас 82% заявили, що почали економити кошти під час карантину, 16% - зазначили, що не роблять цього. Останніх більше серед чоловіків і більш заможних громадян.

Так, відносна більшість (37%) заявили, що в разі втрати джерела доходу, найімовірніше, шукатимуть роботу або підробіток, 15% намагатимуться позичити в близьких і родичів, 10% зазначили, що вийдуть на акції протесту або бунти, 4% готові взяти позику у фінансових установах. 14% дали інші відповіді, 16% заявили, що в них не може виникнути ситуації втрати доходів, 13% не змогли сказати, як діяти в такій ситуації.

Згідно з дослідженням, 55% опитаних вважають реагування президента України Володимира Зеленського на загрозу коронавірусу в країні ефективним, 31% протилежної думки. Щодо Міністерства охорони здоров'я, то 41% опитаних вважають дії відомства ефективними, 44% - неефективними. Щодо Міністерства внутрішніх справ, то 39% вважають дії цього інституту ефективними, 35% - неефективними, 25% не змогли оцінити. Стосовно ефективності дій прем'єр-міністра Дениса Шмигаля 43% опитаних не змогли відповісти на це запитання. 28% - оцінили його дії як ефективні, 29% - як неефективні.

Зазначається, що за останні два тижні оцінки ефективності дій щодо реакції на загрозу коронавірусу президента не змінилися, а МОЗ і МВС - зросли.

Більше ніж половина опитаних заявили, що обмежили вихід із домівки у зв'язку з карантином, третина зазначили, що дотримуються часткових обмежень. Лише кожен десятий зазначив, що не дотримується карантину. За останні два тижні показники не змінилися, частіше про повне самообмеження говорили жителі заходу та центру, жінки та представники старшої вікової групи.

Однак, незважаючи на карантин, 19% опитаних зазначили, що виходять з оселі кілька разів на день, 29% - один раз на день. Водночас 42% заявили, що виходять тільки раз на кілька днів, 10% узагалі намагаються не виходити. Найчастіше про високий рівень обмежень виходу з дому говорили жінки, старші й найбідніші опитані.

Крім того, 54% респондентів позитивно оцінюють проект дистанційної освіти, ініційований президентом для учнів шкіл на час карантину, 17% дають нейтральні оцінки, 16% - негативні, 9% нічого про це не знають, 4% не змогли відповісти.

Також із 75% до 55% за останні два тижні зменшилася кількість тих, хто виступає за впровадження штрафів за порушення умов карантину. Жорсткі заходи до порушників карантину, аж до позбавлення волі, підтримують лише 25% опитаних.

Загалом 51% опитаних вважають, що економічне становище їхньої сім'ї погіршилося за останні півроку, 42% - вважають, що воно не змінилося, 6% побачили поліпшення. Говорячи про економічні перспективи країни в найближчі півроку, 68% вважають, що ситуація погіршиться, 13% - не зміниться, 9% передбачають поліпшення.

61% українців вважають упроваджені владою заходи боротьби з коронавірусом оптимальними, 17% стверджують, що вони занадто м'які, 15% переконані, що заходи дуже жорсткі. За останні два тижні зменшилася кількість тих, хто вважає заходи дуже м'якими (з 28% до 17%), водночас зросла кількість тих, хто вважає їх занадто жорсткими (з 7% до 15%).

Під час дослідження було опитано 2 тис. респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму й Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 2,2%. Опитування проводилося методом CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера), на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Новий президент Північної Македонії підтвердила участь у Саміті миру - Зеленський

"Укренерго" повернула в роботу основну лінію енергопостачання окупованої ЗАЕС

UNITED24 розпочинає глобальний збір на бойові роботизовані платформи

Голова Нацполіції: Військовозобов'язаного, який перебуває в розшуку ТЦК, поліція туди й доправить, а під час спроби втекти від поліцейського може застосовуватися сила

Глава Нацполіції: Якщо чоловік на вулиці не показав на вимогу поліції документів, може відбутися адмінзатримання для встановлення особи

СБУ затримала ексохоронця російської катівні на Херсонщині, який намагався сховатися в лавах ЗСУ

Голова Нацполіції про спілкування поліцейського з військовозобов'язаними: За злісну непокору - адміністративна і навіть кримінальна відповідальність

Спілкування з поліцією і ТЦК щодо мобілізації має фіксуватися, за протиправні дії поліцейського притягнуть до відповідальності

ЗАЕС укотре залишилася на одній лінії електропередачі - "Енергоатом"

Унаслідок авіаудару по Дергачах постраждали шість осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА