15:13 16.04.2020

ВР внесла зміни до свого Регламенту, які захистять її від "поправкового спаму"

2 хв читати
ВР внесла зміни до свого Регламенту, які захистять її від "поправкового спаму"

Парламент ухвалив у другому читанні та в цілому законопроект №1043 про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", законопроект на позачерговому засіданні ВР у четвер підтримали 242 народних депутати.

Під час голосування фракція "Слуга народу" дала 204 голоси, "Опозиційна платформа - За життя" - 15, група "Довіра" - 13, позафракційні - 10. Не дали жодного голосу на підтримку закону фракції "Європейська солідарність", "Батьківщина", "Голос", група "За майбутнє".

Закон пропонує закріпити в Регламенті ВР особливу процедуру розгляду законопроекту в другому читанні, яку зможуть ініціювати 150 депутатів, а підтримати - 226 і більше.

Ця норма не поширюватиметься на проекти кодексів і змін до Конституції, законопроекти, до яких надійшло менше ніж 500 поправок, і проекти, кількість поправок до яких не перевищує вп’ятеро кількість статей (пунктів) ухваленого в першому читанні документа.

Згідно з ухваленими змінами, кожна депутатська фракція та група має право визначити по п'ять важливих неврахованих поправок, які буде обговорено і проголосовано на пленарному засіданні. Водночас позафракційні депутати зможуть обґрунтувати по одній поправці.

Закон передбачає право будь-якого депутата брати під сумнів кожну враховану комітетом поправку. Якщо в сесійній залі вона не набирає 226 або більше голосів, то така поправка вважається відхиленою.

Законопроект також обумовлює час виступів за поправками на пленарному засіданні під час розгляду законопроекту в другому читанні за особливою процедурою - від однієї до двох хвилин.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Перед голосуванням відбулася нарада лідерів фракцій і груп парламенту, на якій, як стверджує нардеп фракції "Слуга народу" Олександр Качура, ухвалили рішення, що законопроект №1043 діятиме не більше ніж три місяці.

"Досягнуто консенсусу між фракціями! Голосуватимемо зміни до Регламенту, щоб розблокувати "банківський" законопроект. Норма діятиме не більше ніж три місяці. Після цього внесемо зміни", - написав Качура у четвер у своєму каналі в Telegram.

Як повідомлялося, Верховна Рада 30 березня проголосувала в першому читанні за законопроект про банківську діяльність, ухвалення якого є однією із двох умов укладення нової угоди з Міжнародним валютним фондом.

До другого читання законопроекту №2571-д про внесення змін до законодавства України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності подано понад 16 тисяч поправок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА