RU
 

Друга хвиля взимку, більше жертв. Прогнози про CovidСюжет

Корреспондент.net,  18 травня 2020, 20:42
0
1569
Друга хвиля взимку, більше жертв. Прогнози про Covid
Світу пророкують новий спалах коронавірусу

Європейські вчені вважають, що друга хвиля пандемії коронавірусу може проявитися навіть більш небезпечною, ніж перша, посилаючись як доказ на пандемію грипу-іспанки 1918-20 років.

 
Поки у всьому світі послаблюють карантинні заходи, введені через пандемію коронавірусу, вчені попереджають про другу хвилю захворювання.
 
Зараз "час для підготовки, а не святкувань", заявив в інтерв'ю The Telegraph доктор Ханс Клюге, директор ВООЗ по Європі.
 
Корреспондент.net зібрав інформацію про другу хвилю коронавірусу.
 
 
Пора готуватися
 
Клюге впевнений, що європейські країни повинні готуватися до другої смертоносної хвилі коронавірусної інфекції, так як пандемія ще не закінчилася.
 
Вчений підкреслив, що хоча число випадків Covid-19 в таких країнах, як Великобританія, Франція і Італія, починає падати, це не означає, що пандемія добігає кінця. Епіцентр європейського спалаху в цей час перемістився на схід, попередив він.
 
Країни повинні використовувати цей час з розумом і почати зміцнювати системи громадської охорони здоров'я, а також нарощувати потужності в лікарнях, відділеннях первинної та інтенсивної терапії, говорить Клюге.
 
"Сінгапур і Японія рано зрозуміли, що це не на часі для святкувань, це час для підготовки. Це те, що роблять скандинавські країни - вони не виключають другу хвилю, але вони сподіваються, що вона буде локалізована, і вони зможуть впоратися з нею швидко", - заявляє доктор Клюге.
 
Він також побоюється, що друга хвиля коронавірусу може збігтися зі спалахом інших інфекційних захворювань: "Я дуже стурбований подвійною хвилею - восени у нас може бути друга хвиля Covid і ще одна хвиля сезонного грипу або кору. Два роки тому у нас було 500 тис. дітей, які не мали щеплення від кору".
 
Як іспанка
 
Багато експертів, у тому числі професор Кріс Вітті, головний медичний чиновник Англії, вважають, що друга хвиля пандемії може виявитися навіть більш небезпечною, ніж перша, посилаючись як доказ на пандемію грипу-іспанки 1918-20 років.
 
"З історії ми знаємо, що в умовах пандемії по країнах, які не постраждали на ранній стадії, може вдарити друга хвиля, - сказав доктор Клюге. - Що нас чекає в Африці і Східній Європі? Вони виходять за межі кривої - деякі країни говорять: "У нас не так, як в Італії", а потім, через два тижні - бум! на жаль, по них може вдарити друга хвиля, тому ми повинні бути дуже, дуже обережні".
 
В останні пару тижнів багато європейських країн почали відкривати економіки і дозволили деяке відновлення нормального життя. На початку цього місяця іспанському населенню вперше за сім тижнів було дозволено займатися спортом на свіжому повітрі, а в деяких районах Німеччини відкрилися ресторани. У Франції людям більше не потрібні дозволи на пересування, щоб пояснити, чому вони вийшли з будинку.
 
Але за відсутності ефективного лікування вірусу або вакцини, зазначає доктор Клюге, будь-який карантин повинен супроводжуватися суворими заходами громадської охорони здоров'я, включаючи всебічну перевірку контактів і тестування, а будь-яке ослаблення обмежень карантину повинно проводитися "поступово і обережно".
 
Пандемія показала, сподівається він, що тепер здоров'я повинно бути в перших рядках політичного порядку денного. "Ми завжди думали, що здоров'я є рушійною силою економічного процвітання, але все серйозніше - там, де немає здоров'я, немає економіки, - додав лікар. - Це урок, про який не можна забувати".
 
Ситуація в Китаї
 
У Китаї теж чекають на другу хвилю коронавірусу. За словами провідного китайського епідеміолога і головного консультанта китайської влади з пандемії коронавірусу Чжун Наньшаня, більшість жителів Китаю, як і раніше, не мають імунітету проти вірусу, а отже, схильні до зараження. "Ми стоїмо перед великим викликом", - заявив він, зазначивши, що в цьому відношенні ситуація в Китаї не відрізняється від ситуації в інших країнах.
 
Чжун Наньшань піддав критиці дії місцевої влади провінції Хубей, яка не поінформувала Пекін про масштаб пандемії на її початковому етапі. "Місцева влада не хотіла в той час говорити правду", - повідомив він. За його словами, епідеміологу доводилося самому дошукуватися до справжніх цифр, щоб оцінити ситуацію.
 
Нові випадки зараження коронавірусом в Китаї в травні зафіксовано в місті Ухань, який фахівці називають центром пандемії. Офіційні особи США звинувачують Китай в приховуванні інформації про походження вірусу і відмову від повноцінної співпраці. У травні в Сенат Конгресу США був внесений законопроект, що дозволяє президенту Дональду Трампу ввести санкції проти Пекіна за відмову у співпраці при з'ясуванні причин виникнення пандемії коронавірусу.
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: СюжетиКоронавірус
ТЕГИ: КитайВОЗпандемиякарантин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі