Доступність посилання

ТОП новини

В окупації починають запроваджувати обмеження через коронавірус


У Донецьку працюють і магазини, і ринки.
У Донецьку працюють і магазини, і ринки.

В окупації починають запроваджувати обмеження через пандемію Covid-19. Досі в ОРДЛО були відкриті розважальні заклади, базари, працював транспорт і практично не було інформації про загрозу.

23 березня у Донецьку зачинили театри, кіно і філармонію. Проте у місті на вулицях досі багато людей, працюють ринки, ходить транспорт. Школи на канікулах: планових весняних.

Угруповання, що контролюють територію, повідомляють, що коронавірусу там немає. Як живе окупаційний Донецьк, коли увесь світ бореться з пандемією коронавірусу? Розповідають місцеві.

На вихідних в ОРДЛО працювали клуби, весь минулий тиждень проходили велелюдні заходи. Східна правозахисна група опублікувала фото з веселощів у нічних закладах.

Сьогодні у Донецьку зачиняються культурні заклади. Ми також знайшли перші попередження про профілактику.

Попередження про коронавірус є, а ось без масок все одно гуляють містом
Попередження про коронавірус є, а ось без масок все одно гуляють містом

«Театри не працюють: ні драматичний, ні опери та балету. Філармонія перенесла всі свої заходи. Але працюють магазини, торгові центри, кафешки. І транспорт працює», – розповідає донеччанин.

В донецьких магазинах можна скуплятися без черг. Поки що жодних обмежень, всі працюють. Але крупи вже почали зникати з полиць, а найпопулярніші продукти збільшуються у ціні.

«У магазинах макарони є, борошно є, туалетний папір я купила. А ось гречки не стало. Рису мало, але є ще. Цукор, я сьогодні була в «Авоська», теж є, по 35 рублів, він був дешевший. М'ясо, курятина, є. Овочі, фрукти, мандарини, яблука, капуста, картопля поки що є», – розповідає пенсіонерка з Донецька.

Транспорт працює без фіксованої кількості людей, яка може їхати
Транспорт працює без фіксованої кількості людей, яка може їхати

«Ажіотажу у магазинах не бачив. А ось аптеки просто атакують. Спирту та перекису не знаходив», – розповідає донеччанин.

Попри 438 випадків зараження коронавірусом в Росії та 73 – в Україні, в ОРДЛО стверджують, що вірусу у них немає.

Донеччани не носять маски ні в громадських місцях, ні на вулиці. Кажуть, соромно.

«Якби сказала влада, що треба надіти маску, а цього ж ніхто не каже. А самі по собі, напевно, люди як і я – я соромлюся одягати. Ніхто не одягає і я не одягаю. Коли ходила в лікарню, уколи робити від болю в спині, то там теж нікого не було з масками. Навіть медсестра не одягала, потім вже – напевно, її змусили», – розповідає донеччанка.

У донецьких аптеках маски знайти справжній квест
У донецьких аптеках маски знайти справжній квест

Зараз у донецьких школах планові канікули, тож всі діти – на вулиці або в торговельних центрах на майданчиках. Проте місцеві зізнаються, очікують, що найближчим часом все ж таки оголосять карантин. Адже хоча жодного випадку офіційно в ОРДО ще не зафіксовано, це не означає, що хворих насправді немає.

Більше про ситуації з коронавірусом в ОРДЛО читайте у Живому блозі.

XS
SM
MD
LG