19:02 28.11.2019

У фракції "Голос" заявили про необхідність створення спеціального органу для вироблення консолідованої претензії до РФ

2 хв читати
У фракції "Голос" заявили про необхідність створення спеціального органу для вироблення консолідованої претензії до РФ

Народний депутат фракції "Голос" Леся Василенко вважає, що Україна має зробити пріоритетним у порядку денному не питання перехідного правосуддя після завершення війни на Донбасі, а питання вироблення консолідованої претензії до Російської Федерації через розв'язання війни на сході.

"Питання перехідного правосуддя є важливим у всіх постконфліктних суспільствах. Ключовим тут є частинка "пост", тобто після досягнення миру. Так, про ці речі необхідно замислюватися, але не в першу чергу. Насамперед необхідно звернути увагу на всіх рівнях на створення спеціального органу зі створення консолідованої претензії до Російської Федерації", - заявила Василенко у четвер на прес-конференції, присвяченій "червоним лініям" зустрічі у "нормандському форматі".

За словами депутата, створення такого органу передбачено українським законодавством, зокрема і законом "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях".

"Там (у законі - ІФ) є дуже чітка стаття, у якій йдеться про те, що має бути підготовлено консолідовану претензію до Російської Федерації і має бути створено відповідний спеціальний орган", - доповнила нардеп.

Вона вважає, що роботу в цьому напрямі мають провадити не громадські працівники, як це відбувається нині, а міністерства, діяльність яких пов'язана з агресією РФ, і органи місцевого самоврядування.

"Ми звикли до багатьох речей, і для нас вони рядові, але щодня ми втрачаємо людей убитими та пораненими, держава виділяє гроші внутрішньо переміщеним особам, надає їм житло, не варто забувати про виплати для ветеранів. Я вже не кажу про втрати для всієї країни промислового регіону. За все це має заплатити агресор", - впевнена Леся Василенко.

У згаданому законі передбачається, що Кабінет Міністрів України здійснює постійний моніторинг стану дотримання прав і свобод людини та громадянина та документування фактів порушення таких прав і свобод на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. Зібрану інформацію має бути передано у міжнародні організації у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина. Також Кабмін зобов'язується на основі зібраних даних узагальнити правову позицію та сформувати консолідовану претензію України до Російської Федерації з реалізації міжнародно-правої відповідальності Росії за збройну агресію проти України.

Термін дії закону закінчується наприкінці 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Важливо, щоб лідери з великим політичним впливом допомагали залучати до Саміту миру інших лідерів, які все ще балансують між Україною та Росією

Київ пропонує європейські варіанти змін до розподілу повноважень між державною та місцевою владами - заступник мера

Більшість українців продовжує довіряти Зеленському як чинному президенту - КМІС

Глобальний саміт миру може мати продовження в парламентському вимірі - Стефанчук

Половина опитаних українців вважають, що Зеленський не виконав більшість передвиборчих обіцянок, половина з них звинувачує в цьому його оточення - КМІС

Участь Китаю в Глобальному саміті миру могла б зробити практичний внесок у досягнення справедливого й довготривалого миру в Україні - МЗС

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА