RU
 

У законопроекті з ринку електроенергії знайшли порушення європейських норм

Корреспондент.net,  22 жовтня 2019, 19:15
0
166
У законопроекті з ринку електроенергії знайшли порушення європейських норм
Фото: AP
В Європі виступили проти змін до закону про електроенергію

Ухвалення законопроекту ускладнить європейську інтеграцію України, оскільки він суперечить нормам європейського права, заявляють в Енергоспівтоваристві.

 
Законопроект, що вносить зміни в ринок електроенергії, який прийнятий парламентським комітетом з енергетики і планується до розгляду у Верховній Раді, порушує правила європейського Енергетичного співтовариства. Як повідомляє прес-служба Енергоспівтовариства, його необхідно відкликати.
 
Як відомо, законопроект №2236-2 про внесення змін до закону про ринок електроенергії щодо експорту/імпорту е/е, посилення цінових обмежень і дискримінації великих ВДЕ ініціював глава комітету з енергетики Андрій Герус. Минулого тижня він був схвалений для голосування в залі.
 
"Секретаріат Енергетичного співтовариства закликає організаторів відкликати проект поправок, щоб спільно з Секретаріатом та іншими міжнародними партнерами взяти участь в аналізі передбачуваних негативних наслідків недавньої лібералізації і, в разі необхідності, знайти підходящі і відповідні стандартам рішення", - йдеться в повідомленні.
 
Як зазначається, прийняття ускладнить європейську інтеграцію України, оскільки законопроект суперечить нормам європейського права.
 
Зокрема, пропонується обмеження експорту та імпорту суперечить основному принципу інтегрованого ринку електроенергії, і не може бути виправдане передбачуваною авторами законопроекту недосконалою структурою українського ринку електроенергії, а також порушує статтю 41 Договору про Енергетичне співтовариство.
 
Також зазначається, що запропонована в законопроекті дискримінація в диспетчеризації "зеленим" з потужністю до 150 МВт не може бути виправдана тільки з причин надійності та безпеки енергосистеми і суперечить цілям декарбонізації.
 
Варто відзначити, що минулого тижня в Раді також з'явився законопроект про заборону імпорту електроенергії з Росії.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: ЕвропаэнергетикаэлектроэнергияРадазаконопроект
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі