На дороги виїхали фантомні патрулі: юристи прогнозують вал позовів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На дороги виїхали фантомні патрулі: юристи прогнозують вал позовів

Технології&Авто
4266
Міністерство внутрішніх справ України вчергове виступило з новою ініціативу. Цього разу вони вирішили вдарити по порушниках швидкості руху в стилі «Джеймса Бонда».
На українські дороги виводять «фантомні патрулі» — поліцейські патрульні автомобілі, які під час руху будуть вимірювати швидкість машин, які їдуть поруч або зустрічних.
Перші автомобілі вже працюють на дорогах України.
Однак робота таких патрульних автомобілів не врегульована законодавчо, кажуть юристи, що створює суспільний резонанс і небезпеку.
«Робота приладів дистанційного вимірювання швидкості повинна бути сертифікованою і відповідати Технічному регламенту засобів вимірювальної техніки, затвердженому постановою Кабміну», — зазначив у бесіді з UBR.ua адвокат, керуючий партнер ЮФ «Марусяк і партнери» Володимир Марусяк.
Порядок використання органами поліції приладів вимірювання швидкості затверджений наказом МВС України № 1026 від 18.12.2018 р. До цього наказу не вносили змін щодо використання фантомних патрулів, додав юрист.
Це поставить під сумнів кожне рішення, ухвалене щодо порушників про притягнення їх до адміністративної відповідальності та стягнення з них штрафів.
«Сенс у тому, що відсутність законодавчого регулювання роботи фантомних патрулів означатиме неприйнятність доказів, які вони подаватимуть», — говорить Марусяк.
Приклад ситуації: таке поліцейське авто наздоганяє водія, фіксує перевищення швидкості, інспектори патрульної поліції бачать порушення, зупиняють водія і складають постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за перевищення швидкості, накладають штраф.
Сутність справ про притягнення до адміністративної відповідальності порушників ПДР полягає в тому, що поліцейський повинен довести належними і допустимими доказами правомірність притягнення до відповідальності.
Ця процедура повинна відбуватися в суворій відповідності до вимог законодавства, підкреслює адвокат.
Іншими словами, відсутність законодавчого регулювання діяльності «фантомних патрулів» заздалегідь зведе нанівець всі виявлені порушення.
«Доводити те, що прилад справний і відповідає вимогам законодавства, повинні поліцейські. У судовому процесі такі постанови про порушення швидкісного режиму будуть визнані незаконними через неприйнятні докази, і штраф буде скасовано», — розповідає Володимир Марусяк.
Наступний невизначений момент роботи «фантомних патрулів» полягає в тому, що МВС хоче зробити їх «невидимими». Це означає, що на таких автомобілях не буде традиційних розпізнавальних знаків поліцейського автомобіля, як проблискові маячки на даху, наклейки з логотипом поліції на дверях.
Проблискові маячки пропонують заховати в решітці радіатора.
«Аргументи для оскарження накладеного штрафу — відсутність розпізнавальних знаків або увімкнених проблискових маячків, навряд чи будуть сприйняті і враховані судом», — зауважив нам Марусяк.
На даний момент незрозуміло, як правильно діяти водіям, якщо їх зупинятиме автомобіль без явних розпізнавальних знаків поліції, оскільки в цьому випадку такі автомобілі більше будуть схожі, на жаль, на «розбійників», а не правоохоронців, резюмує юрист.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас