Міжбанк: з валютою все буде дуже непросто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: з валютою все буде дуже непросто

Валюта
11080
Початок останнього робочого тижня року пройде на валютному ринку досить динамічно і цікаво. Основними мотиваторами для всіх учасників міжбанку будуть:
Фактор завершення року. У бізнесу залишається всього три повноцінні робочі дні для завершення всіх своїх розрахунків за валютними і гривневими операціями на звітну дату. Це 28-30 грудня. На останній день вже ніхто нічого залишати не буде, тому сьогодні і завтра на міжбанку активізуються як дрібні, так і великі клієнти, а також самі банки. Це призведе до зростання статистики. За нашими прогнозами обсяг операцій на торгах в понеділок буде в межах $180-220 млн при здійсненні до 540- 720 угод. Вихід великого числа гравців на валютний ринок з різними завданнями і курсовими цілями – забезпечить різноспрямований рух котирувань протягом сесії 28 грудня;
Отримання великих сум відшкодувань ПДВ в кінці минулого тижня. Експортери почали отримувати від держави основні суми відшкодувань ПДВ, що знижує у них потребу в продажу валюти і працює проти гривні. А оскільки частина експортерів паралельно ще й є споживачами імпортної продукції, а також самі виступають і імпортерами – це може збільшити обсяги попиту на валюту на міжбанку, що також буде тиснути на курс.
Крім цього, на поведінці ринку позначиться і завтрашній останній в цьому році аукціон з розміщення ОВДП. Оскільки чиновники будуть пропонувати гривневі облігації практично на всі варіанти термінів з непоганою прибутковістю – це забезпечить аукціону певний інтерес інвесторів. Правда – цього разу в основному вже місцевих, бо частина іноземців вже пішла на канікули як мінімум до початку січня. Але є й ті нерезиденти, хто якраз активно збирається попрацювати і в цей період. Великі обсяги розміщення облігацій здатні істотно впливати на ресурсний і валютний ринки в період з 28 по 30 грудня.
Виходи з купівлями і продажами валюти великих гравців з одного боку – забезпечать різноспрямованість загального курсового тренду протягом дня, а з іншого – будуть провокувати спекулянтів періодично пограти на цейтноті у бізнесу за валютними розрахунками в кінці року. При гострій нестачі валюти – ми побачимо НБУ на торгах з інтервенцією з продажу долара.
Що частково допомагає нацвалюті, так це загальне зниження купівлі імпорту клієнтами банків, позаяк перспектива локдауну в січні не стимулює торговельні мережі на скупку товарів за кордоном через побоювання їх “зависання” на полицях магазинів.
Курси міжбанку за прогнозом на 28 грудня будуть в межах: долар – коридор 28,20 – 28,45 гривень, євро – коридор 34,35 – 34,75 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,37 / 28,40
євро – 34,58 / 34,61
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас