09:59 12.03.2020

Дробович вважає за необхідне розширити повноваження УІНП

2 хв читати
Дробович вважає за необхідне розширити повноваження УІНП

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович вважає, що є необхідність у розширенні повноважень відомства в майбутньому.

"У рамках наших повноважень ми робили і робимо все необхідне", - сказав Дробович в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас, за його словами, є необхідність у розширенні повноважень Інституту нацпам'яті. "Мені здається, що є така необхідність. Але розширення повноважень передбачає збільшення кількості співробітників, поліпшення умов праці, відповідно це потрібно обґрунтовувати, тому що держава і громадяни мають розуміти, чому це робиться. Тут ми маємо заслужити цю довіру ще більше і тоді, спираючись на цю довіру, просити про це", - заявив голова відомства.

Зокрема, він зазначив, що Інститут може виконувати більше функцій, пов'язаних зі збереженням місць пам'яті, а також із формуванням освітнього контенту та змісту освіти.

"Повноваження з розслідування якихось старих злочинів. Наприклад, польський Інститут національної пам'яті має слідчі функції. Знову ж таки, я не бачу такої необхідності прямо зараз, але якщо говорити про розширення, то ось куди можна рухатися", - додав Дробович.

Він пояснив, що в штаті польського Інституту нацпам'яті є люди, які мають право досудового слідства, і "в деяких питаннях це може бути дуже корисно".

Крім того, голова Інституту зазначив, що було б доцільно створити у відомстві окремий підрозділ, який займався б координацією всіх комісій із реабілітації.

"Є ще військові злочини, які нині відбуваються на окупованих територіях Донбасу та Криму. Інститут вже частково документує ці речі, а також дуже багато документують громадські активісти. В принципі УІНП міг би стати такою точкою збору, де були б архіви і бази даних не лише про злочини, які фактично вже визнані злочинами, а й щодо тих фактів, які можуть бути витлумачені в міжнародних юрисдикціях як системні та комплексні злочини Росії як країни окупанта. Ми могли б берегти пам'ять про цю війну, проводити базові розслідування або мати повноваження на слідчі дії", - наголосив Дробович.

Він зазначив, що для цього потрібне створення спеціального офісу при Інституті, який би це робив.

"І це не була б якась абстрактна пам'ять, а дуже конкретні речі, які мали б судову перспективу. Інститут міг би цим займатися, але явно не з тими обмеженими умовами в плані приміщення і штату, які ми маємо наразі. Але з відповідним розширенням штату ми могли б виконувати ці функції, оскільки маємо таку експертизу", - констатував Дробович.


Повний текст інтерв'ю з Дробовичем буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА