Доступність посилання

ТОП новини

Члени Венеціанської комісії прибули в Україну для висновку щодо закону про судову реформу


Очікується, що висновок Венеціанської комісії буде оприлюднено на початку грудня
Очікується, що висновок Венеціанської комісії буде оприлюднено на початку грудня

В Україну прибули члени Венеціанської комісії для підготовки висновку щодо закону «Про судоустрій і статус суддів», повідомляє судова влада України.

«11 листопада 2019 року у ВРП відбулася зустріч представників Вищої ради правосуддя та членів Венеціанської комісії. Керівник відділу конституційної юстиції, Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт зауважив, що члени комісії прибули в Україну особисто почути думки різних представників правової системи країни щодо закону України «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», а також з’ясувати, чи реальним є виконання новел закону та чи відбулися належні консультації парламентарів з органом суддівського врядування», – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, очікується, що висновок Венеціанської комісії буде оприлюднено на початку грудня.

7 листопада набрав чинності закон України «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування». Водночас, поки не вступив у дію підпункт 16 пункту 1 розділу I цього закону, який набирає чинності з 1 січня 2020 року.

Президент України Володимир Зеленський 4 листопада підписав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування.

25 жовтня Верховний суд офіційно звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням ветувати його законопроєкт №1008 «про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

16 жовтня 236 народних депутатів підтримали цей законопроєкт у другому читанні, попри застереження представників міжнародних організацій.

3 жовтня посол ЄС в Україні Матті Маасікас повідомив, що Європейський союз поділяє занепокоєння Ради Європи через проєкт судової реформи президента Зеленського. 1 жовтня у своєму листі до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич також повідомила, що законопроєкт №1008 передбачає широкомасштабні зміни, які можуть мати значні наслідки для незалежності судової системи.

XS
SM
MD
LG