Доступність посилання

ТОП новини

Санкції США проти Росії через отруєння Скрипалів будуть запроваджені в два етапи – NBC


Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними в британському Солсбері 4 березня 2018 року
Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними в британському Солсбері 4 березня 2018 року

США оголосили про запровадження нових санкцій проти Росії через отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері на початку березня. Вони набудуть чинності орієнтовано 22 серпня. А запроваджуються через «використання урядом Росії хімічної або біологічної зброї проти власних громадян». Про це йдеться у заяві речниці Державного департаменту США Гедер Науерт.

«Після використання нервово-паралітичної речовини «Новачок» при спробі вбивства громадянина Великої Британії Сергія Скрипаля та його доньки Юлії Скрипаль США 6 серпня 2018 року вирішили, відповідно до закону про знищення хімічної та бактеріологічної зброї від 1991 року, що уряд Російської Федерації використав хімічну або біологічну зброю, порушивши міжнародне законодавство, або використав смертельну біологічну або хімічну зброю проти власних громадян», – мовиться у заяві.

Читайте також: Чому від «Новачка» немає протиотрути. Ексклюзивне інтерв'ю із розробником

Зазначається, що санкції набудуть чинності в момент публікації у Федеральному реєстрі США (офіційне видання федерального уряду, в якому публікуються офіційні документи та рішення – ред) – орієнтовно 22 серпня.

Читайте також: Нові версії розслідування нападу у Солсбері

Два етапи санкцій

Американський канал NBC навів подробиці запланованих санкцій. Очікується, що вони неабияк вдарять по Росії і будуть запроваджені у два етапи.

На першому етапі запрацюють обмеження щодо експорту до Росії та фінансових операцій. Вплив цих санкцій може бути обмеженим тому, що вони переважно повторюють інші санкційні заходи щодо Росії, які вже діють.

«Найбільший вплив першого етапу санкцій очікується від заборони на видачу ліцензій на експорт деяких товарів зі сфери національної безпеки. У минулому до цього переліку входили електронні пристрої та компоненти, а також прилади для тестування та налагодження авіаційного обладнання. До запровадження санкцій експорт таких технологій розглядався окремо у кожному випадку», – відзначає NBC.

Санкції другого етапу стануть надзвичайно болючими для Москви, вважають в NBC. Вони мають запрацювати через три місяці після запровадження першої частини, якщо Росія не надасть «надійних запевнень», що не буде використовувати хімічну зброю у майбутньому, і не допустить інспекторів ООН на об’єкти, що стосуються такої зброї.

«На цьому етапі США можуть знизити рівень дипломатичних відносин із Росією, позбавити «Аерофлот» можливості здійснювати рейси до США, скасувати значну частину експорту та імпорту між країнами», – зазначають в американському ЗМІ.

Читайте також: Отруєння Скрипалів: «Слідчі мають цілковиту впевненість, що підозрювані є росіянами»

Посольство Росії відреагувало

Посольство Росії в США назвало «драконівськими» санкції, які напередодні анонсував Держдепартамент у зв’язку з отруєнням колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері на початку березня.

«Санкційна машина США набирає обертів. Будь-яких фактів або доказів, як вже повелося, не прозвучало… У той же час було заявлено, що США мають у своєму розпорядженні достатній обсяг даних, що дозволяють зробити висновок про «вину Росії», – мовиться у заяві посольства.

Російські дипломати заявили, що Москва «незмінно виступає за відкрите і прозоре розслідування злочину в Солсбері і покарання винних».

Читайте також: Скотланд-Ярд повідомив приблизну хронологію подій у день отруєння Скрипалів

4 березня в Солсбері нервово-паралітичною речовиною «Новачок» були отруєні колишній полковник ГРУ Росії Сергій Скрипаль та його дочка Юлія, але після тривалого перебування в лікарні вони видужали.

Сергій Скрипаль і його дочка Юлія
Сергій Скрипаль і його дочка Юлія

Лондон звинуватив в отруєнні Скрипалів бойовою хімічною зброєю, яку почали розробляти в часи СРСР на території Росії, нинішню російську владу. Москва відкидає ці звинувачення.

Замах на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочку в британському Солсбері в березні цього року призвів до серйозної кризи у відносинах між країнами Заходу і Росією. Близько 30 країн оголосили про висилку російських дипломатів на знак солідарності з Великою Британією. Росія у відповідь почала висилати співробітників західних дипмісій.​

Читайте також: Лондон готовий надіслати Москві запит про екстрадицію двох росіян у справі про отруєння «Новачком»

Крім того, через кілька місяців, 30 червня, без свідомості у критичному стані в будинку в місті Еймсбері, менш як за 20 кілометрів від міста Солсбері, де отруїли Скрипалів, виявили Дон Стерджесс і її 45-річного приятеля Чарлі Роулі. Чоловік опритомнів. Жінка померла. Роулі розповів, що нервово-паралітична речовина, якою вони були отруєні, містилася у флаконі від парфумів.

Читайте також: Британець, який вижив після отруєння «Новачком», розповів про події, що призвели до смерті його подруги

XS
SM
MD
LG