Вадим Іосуб: січневі хроніки курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: січневі хроніки курсу

Валюта
1037
В січні у курсу долара по відношенню до гривні було два періоди: зростання і корекція.
Стадія зростання почалася ще в останні дні грудня, стартувавши 26 грудня з позначки 27,26 грн за долар на міжбанку. Пробравшись крізь новорічні свята і Різдво, яким властивий «тонкий» ринок з відносно невеликими обсягами угод, долар досяг свого місячного максимуму 10 січня на рівні 28,24 грн за долар.
Як видно, зростання курсу за цей період склало трохи менше ніж 1 грн або 3,6%. Готівковий долар у банках торгувався до цього дня в середньому близько 28,04/28,33 грн порівняно з 27,30/27,62 грн 26 грудня.
Зниження гривні на початку року ось вже кілька років підряд має яскраво виражений сезонний характер, і до кінця зими/початку весни раніше завжди змінювалося її зміцненням.
На початку року нерезиденти намагаються масово репатріювати прибуток, отриманий за підсумками року, що завершився, у експортерів накопичується компенсація ПДВ, яку також пускають на купівлю валюти, водночас через сезонні причини знижується виручка експортерів аграрної продукції.
Однак цього разу протверезіння спекулянтів настало раніше. Після 10 січня долар почав стійко знижуватися і до 22 січня знизився на міжбанку до 27,78 грн (-1,6% з максимумів).
Готівковий “американець” в банках в середньому подешевшав до 27,73/27,99 грн.
З причин зміцнення гривні можна відзначити бюджетний тиждень, коли експортерам потрібна гривня для сплати податків, і вони активно міняють на неї валюту.
Інших яскраво виражених причин для продажу валюти не було, радше треба відзначити відсутність причин для її активної купівлі: немає популістських кроків уряду в грошовій сфері напередодні виборів, немає причин «друкувати» гривню на порятунок банків або їх вкладників і т. д.
А угода з МВФ про нову кредитну програму, досягнута в кінці грудня, і оперативне виділення першого траншу серйозно зменшили девальваційні очікування.
Нацбанк вустами заступника директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу Володимира Лепушинського зазначив напередодні, що учасники валютного ринку звикли до режиму гнучкого курсоутворення і не панікують під час помірних курсових коливань.
Регулятор відзначив поступове згладжування сезонності, у вигляді звичного зростання долара на початку року або в його кінці, завдяки, зокрема, плаваючому курсу і поступовому скасуванню адміністративних обмежень на валютному ринку. У цій ситуації спекулятивні купівлі валюти в певні періоди, виходячи з того, що «все одно обов’язково зросте», стають не тільки безглуздими, але і, найчастіше, збитковими.
До кінця першого кварталу, якщо не виникне якихось несподіванок на політичній сцені (а ми їх не очікуємо), і не станеться загострення воєнного конфлікту з Росією, долар, найімовірніше, залишиться в діапазоні 27,0-28,5 грн. Він, швидше за все, буде знаходитися ближче до нижньої межі цього коридору.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас