Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Шмигаль: ми не можемо подавати воду в Крим до деокупації півострова


Шмигаль: позиція залишається незмінною: ми хотіли би подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної змоги робити цього
Шмигаль: позиція залишається незмінною: ми хотіли би подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної змоги робити цього

Українська влада не може подавати воду в анексований Росією Крим до деокупації півострова, заявив новопризначений прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Facebook.

«Позиція залишається незмінною: ми хотіли би подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної змоги робити цього до деокупації півострова та повернення його до складу України», – написав Шмигаль у ніч на 6 березня.

Він зазначив, що уряд не забуває про українців, які живуть на території тимчасово окупованого українського Криму.

«Ми хочемо допомагати цим людям. Ми хочемо, щоб вони відчували, що ми піклуємося про них. Справді, з технічних причин поділити воду, яка піде людям, і воду, яка піде на військові бази, неможливо. Ця теза загубилася у галасі студії», – заявив новопризначений прем’єр.

Напередодні ввечері Шмигаль в ефірі телеканалу «1+1» заявив: «Питання подачі води в окупований Крим. Це не питання торгівлі з окупантом, не питання якогось бізнесу. Це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть в Криму. Припинення подачі води призведе до гуманітарної катастрофи».

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році постачання води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Фактична влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

XS
SM
MD
LG