Міжбанк: зміна тактики іноземців створює інтригу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: зміна тактики іноземців створює інтригу

Валюта
2707
Останні кілька днів ситуація на валютному ринку вже кардинально змінилася. Особливого надлишку валюти не спостерігається. І це при тому, що на початку тижня активно продавався Нафтогаз і починається період бюджетних платежів у клієнтів. Чому немає надлишку валюти – зрозуміло: в понеділок практично всю валюту Нафтогазу викуповували нерезиденти і у НБУ не було можливості серйозно поповнити резерви, у вівторок – процес продовжився в тому ж форматі, але вже без продажів Нафтогазу і його структур. А попит зберігся, і періодичні виходи Сітібанку підтягнули котирування вгору. Поки що подібний перебіг торгів вигідний експортерам (їм треба менше продавати валюти під свої гривневі витрати) і держкомпанії (Нафтогаз може подорожче продати свою валюту під майбутні розрахунки з бюджетом).
Нерезиденти намагаються заощадити на своїх купівлях за рахунок зміни тактики на міжбанку. Вони вичікують мінімальних котирувань і лише тоді виходять на ринок. Саме тому, наприклад, вчора курс просів на початку сесії (і НБУ навіть купив 20 млн доларів), а потім пішов вгору (нерезиденти вийшли з купівлею на торги і цим швидко змінили курсовий тренд).
Лихоманити ринок буде і сьогодні, бо така зміна тактики іноземців створює певний елемент інтриги на міжбанку в частині обсягів купівель іноземців і дій великих продавців. Експортери швидко зрозуміли, що не варто поспішати з продажами всіх своїх валютних обсягів, і теж стали вичікувати оптимального для них моменту виходу на ринок. Це робить міжбанк досить складним і більш волатильним за курсом з повною залежністю від поведінки великих гравців.
Як ми і попереджали у своєму вчорашньому ранковому коментарі, аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП пройшов досить провально. Інвестори поки що психологічно не готові до різкого зниження прибутковості після зниження облікової ставки до 6% річних і тому купили ОВДП всього на 1,96 млрд гривень з прибутковістю від 7,5% до 10,80% річних. Причому до з’ясування ситуації вони найбільший інтерес виявляли до коротких паперів на 105 і 161 днів (там попит перевищував обсяг розміщення в 3 і 4 рази відповідно). А на інші строки вони виявили досить стриманий інтерес, і мінфінівці майже повністю закрили їм всі їхні заявки без особливого перевищення попиту над сумою проданих паперів. Обсяг продажу ОВДП на 1,96 млрд гривень не зіграє особливої ролі сьогодні ні на ресурсному, ні на валютному ринках.
Валютний ринок в середу пройде під знаком продовження купівель валюти нерезидентами і можливих виходів НБУ з інтервенціями для поповнення резервів. Обсяги операцій на торгах, за нашими прогнозами, сьогодні будуть перебувати в межах до $230 млн при укладенні до 540 угод.
За нашими прогнозами, в середу 17 червня коридор по долару на міжбанку буде в межах 26,60-26,85 гривень зі збереженням повної залежності курсового тренда від виходів великих гравців.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 26,80 / 26,82
Євро – 30,19 / 30,22
Російський рубль – 0,3864 / 0,3869
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас