09:30 12.02.2021

Білоруській опозиціонерці Колесниковій пред'явили обвинувачення у змові та створенні екстремістського формування

2 хв читати
Білоруській опозиціонерці Колесниковій пред'явили обвинувачення у змові та створенні екстремістського формування

Члену Координаційної ради білоруської опозиції Марії Колесниковій пред'явили ще два обвинувачення - у змові та створенні екстремістського формування, йдеться в повідомленні в офіційному Telegram-каналі екс-претендента на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика в п'ятницю.

У повідомленні зазначено, що Колесникову обвинувачують у змові з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом (ч. 1 ст. 357 КК), а також у створенні екстремістського формування і керівництві ним (ч. 1 ст. 361-1 КК).

Адвокату Максиму Знаку пред'явлено аналогічні обвинувачення.

У штабі Бабарика нагадали, що ще у вересні Марію Колесникову і Максима Знака обвинуватили в публічних закликах до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці (ч. 3 ст. 361 КК).

Колесникову затримали 8 вересня на білорусько-українському кордоні. За версією, поширеною прес-службою Державного прикордонного комітету Білорусі, вона разом із представником КС Іваном Кравцовим і Антоном Родненковим намагалася прорватися через кордон, і її виштовхнули з салону автомобіля. Кравцов і Родненков на прес-конференції в Києві заявили, що Колесникова порвала свій паспорт і залишила автомобіль під час примусової депортації.

Наприкінці грудня 2020 року Генпрокуратура порушила проти деяких членів білоруської опозиції кримінальні провадження за фактами створення екстремістського формування і керівництва ним, фінансування його діяльності з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом.

Європарламент присудив Колесниковій разом з іншими членами КР премію імені Сахарова за внесок у боротьбу за права людини.

У Білорусі вже понад півроку тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, які відбулися 9 серпня 2020 року. Переможцем було оголошено нинішнього главу держави Олександра Лукашенка, який обіймає цю посаду з 1994 року. Опозиція вважає результати виборів сфальсифікованими. Деякі лідери опозиції були заарештовані, інших змусили залишити країну. Протестувальники вимагають відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів. Білоруські силовики жорстоко придушують акції протесту, у зв'язку з чим акції змінили формат, перемістилися у двори і проходять у різних районах Мінська.

ЄС і США не визнають Лукашенка легітимним президентом Білорусі. Євросоюз упровадив санкції щодо Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА