Доступність посилання

ТОП новини

«Українська зброя спрацювала у Грузії» – екс-міністр оборони про російське вторгнення у 2008-му


Міністр оборони України 2007-2009 Юрій Єхануров
Міністр оборони України 2007-2009 Юрій Єхануров

Восьмого числа восьмого місяця 2008 року Росія офіційно ввела війська в Грузію. Грузинський екс-президент Міхеїл Саакашвілі неодноразово заявляв, що без допомоги України Грузія би не встояла. Радіо Свобода поспілкувалося із міністром оборони України того часу Юрієм Єхануровим, який розповів про уроки, що були винесені з тих подій.

П’ять днів тривало жорстоке протистояння із застосуванням авіації на підконтрольних Грузії мирних територіях. Російська влада підтримала сепаратистів як Абхазії, так і Південної Осетії, а пізніше офіційно визнала незалежність цих територій.

Тоді російська авіація бомбила мирні міста й села, порт та стратегічні об’єкти. Грузинські військові збивали літаки завдяки українським протиповітряним системам оборони.

Українська допомога Грузії

Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі зазначив, що стримати агресію в перші дні було найважче, але це вдалося, зокрема, за допомоги України.

«В Україні ми готували своїх військових спеціалістів, Україна нам надала ППО, яке було критично важливім у перші дні вторгнення – вони не змогли отримати перевагу в перші дні, Україна нам дала системи «Бук» і «Оса», декілька бойових комплектів до кожної системи, і завдяки ним ми збили 12 російських бомбардувальників, включно зі стратегічним бомбардувальником Ту-22, який ніхто до цього не збивав», – розповів Міхеїл Саакашвілі два роки тому.

Юрій Єхануров обіймав посаду міністра оборони України впродовж 2007-2009 років. Він розповідає Радіо Свобода, що добре пам’ятає той день – 8 серпня 2008-го.

Допомога, яку Україна надала технікою свого часу, дала можливості зробити ціну цієї агресії занадто високою для Росії
Юрій Єхануров

«Як міністр оборони я був на Франківщині, була повінь і військові підрозділи працювали там, щоб ці всі наслідки стихії подолати, допомогти населенню. Днями дивився на фотографію у Франківську, і там я стою на березі однієї з річок, де ми мали побудувати міст швидко, і розмовляю із міністром оборони Грузії. Ми дуже шукали зв’язок, нарешті вдалося. Питав його про те, що там відбувається, яка ситуація. Мені здалося, що він був розгублений і що це було досить неочікувано для нього», – згадує він.

Юрій Єхануров
Юрій Єхануров

«В України були завжди традиційно сильні позиції відносин з Грузією, і допомога, яку Україна надала технікою свого часу, дала можливості зробити ціну цієї агресії занадто високою для Росії», – зазначає Єхануров.

Уроки для України

Ми побачили, що українська зброя спрацювала, в першу чергу протиповітряна оборона
Юрій Єхануров

Екс-міністр оборони України зазначає, що це був дуже серйозний урок для України.

«По-перше, ми побачили, що українська зброя, яку Україна надала Грузії, вона спрацювала, і в першу чергу протиповітряна оборона. По-друге, ми побачили, наскільки велика потуга російської армії, коли вони беруть великою чисельністю, як завжди», – зауважує він.

Після повернення російських військ була досить серйозна їхня концентрація на півночі Кавказу, згадує Юрій Єхануров.

«Генеральний штаб підготував пропозиції, я довів верховному головнокомандувачу Віктору Ющенку, і ним було ухвалене рішення про те, що ми значно посилимо наші військові навчання в Криму. Тоді ми перекинули протягом фактично тижня військові підрозділи з різних куточків України і навіть ціла бригада, наприклад, 25-а, була перекинути з Дніпропетровщини, десантники наші, артилеристи і так далі. Тобто, ми показали, що ми здатні досить швидко перекидати війська, що ми здатні давати відповідь. Але тоді, на щастя, для нас все завершилося більш-менш нормально».

До нашої української групи підійшов президент США і сказав: «Ну що ж ви хочете?»
Юрій Єхануров

Юрій Єхануров вважає, що ані тих подій у Грузії, ані в подальшому російської агресії в Україні не було би, якби ці країни отримали позитивні відповіді щодо майбутнього можливого вступу до НАТО.

«На жаль, тоді був розбрат в управлінні державою, коли прем’єр-міністр вела в одну сторону і казала, що Україні не до НАТО і що український народ не хоче цього, розповідала це в інших країнах, а президент весь час відповідав, що треба вступати в НАТО. До нашої української групи підійшов президент Сполучених Штатів Америки і сказав: «Ну що ж ви хочете? Я мав розмову з усіма лідерами, вони кажуть про те, що ви, українці, спочатку розберіться в себе». І наслідки стали досить важкими для України. Ми не зробили належних висновків з того, що сталося з Грузією», – вважає Єхануров.

Слід зазначити, що в червні 2018 року Тимошенко, яка балотуватиметься в президенти на виборах в березні 2019 року заявила, що підтримую ідею вступу України до НАТО. «Я бачу Україну частиною європейської західної цивілізації, повноправним членом Європейського союзу і НАТО. Я буду робити все для того, щоб наблизити цей історичний момент», - сказала вона.

Головний урок: має бути розуміння всього населення, що лише міцні Збройні сили у країни, які мають сучасне озброєння, техніку і високу професійну підготовку, з автоматизованими системами управління військами, здатні дати відсіч будь-якому агресору, вважає Юрій Єхануров.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG