У Кабміні розповіли, хто в 2020 році втратить субсидії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміні розповіли, хто в 2020 році втратить субсидії

Особисті фінанси
38962
Субсидії в Україні нараховуватимуться за зміненим базовим нормативом комунальних витрат домогосподарства, як наслідок, допомогу на оплату комунальних платежів втратять близько 150 тисяч домогосподарств.
Про це повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.
За його словами, у бюджеті на 2020 рік на субсидії закладено 47 млрд 628,6 млн гривень.
Однак після закінчення опалювального сезону, з 1 травня наступного року, буде застосовуватися новий базовий норматив комунальних витрат домогосподарства (відсоток від середньомісячного сумарного доходу) при встановленні розміру обов’язкового відсотка платежу для одержувачів субсидій.
“Зміна відсотка платежу субсидії з 15 до 20 буде мати наслідки для одержувачів з найвищими доходами – оскільки їх розмір субсидії зменшиться. Це торкнеться 150 тис. домогосподарств, які отримують допомогу на оплату послуг ЖКГ. Це менше 4% від загальної кількості субсидіантів. Частина цих домогосподарств отримує підвищення відсотка платежу. Якщо таке домогосподарство платило при доході в 5000 гривень 20,5%, то воно буде платити 26%. Якщо ми говоримо про домогосподарство з доходом на рівні 1600 гривень, то в поточному режимі вони платять 6,5% , або 103 гривні, після змін стануть платити 8,5%, або 138 гривень”, – пояснив Музиченко.
Разом із тим, експерт Центру структурної політології “Вибір” Лілія Брудницька вважає, що головною метою нововведення є різке скорочення кількості одержувачів державної допомоги. Під скорочення, зокрема і після верифікації, можуть потрапити як раз ті, хто дійсно потребує допомоги, але отримує “білий” дохід і платить всі податки, а люди з прихованими доходами, навпаки, будуть отримувати субсидії.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас