Доступність посилання

ТОП новини

Росія проводить «Схід-2018», щоб вразити Захід – експерти


Навчання ВДВ Росії з десантування у Приморському краї, 2018 рік
Навчання ВДВ Росії з десантування у Приморському краї, 2018 рік

11 вересня в Росії розпочалися кількаденні військові навчання «Схід-2018» біля кордонів Монголії та Китаю, в яких анонсували участь до 300 тисяч військовослужбовців та 1000 літаків. У Росії вже оголосили цей вишкіл наймасштабнішим за останні 40 років. «Грою м’язами» перед США та демонстрацією військової кооперації з Китаєм називають ці навчання експерти, коментуючи участь у них китайського контингенту. В цьому контексті вони не виключають завищення кількості учасників маневрів, які, до того ж, можуть стати прикриттям для перекидання військ у протилежному напрямку: зі сходу Росії – до українських кордонів. На прохання Радіо Свобода, експерти порівняли нинішні російські навчання з українськими, які відбувалися останнім часом.

Росія розпочинає військові навчання «Схід-2018» у Сибіру та на Далекому Сході. У Кремлі цей захід вже назвали найбільшим в історії тренуванням військ на російській території.

Навчання під назвою «Схід-2018» триватимуть з 11 по 15 вересня. Москва заявляє, що кількість залучених військовослужбовців більш ніж удвічі перевищить ту, яка брала участь у найбільшому російському військовому вишколі – «Захід-81». Він відбувався у 1981 році та нараховував 150 тисяч осіб.

Між тим статистика свідчить, що у 2013-му та у 2014 році Росія тричі проводила військові навчання з залученням 150 тисяч і більше осіб, які стали прикриттям для перекидання техніки до українських кордонів та початком військових дій проти України у Криму та на Донбасі.

Днями російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що «Схід-2018» залучатиме російську армію, авіацію, флот, а також війська з Китаю та Монголії.

«Участь братимуть близько 300 тисяч військовослужбовців, більш ніж 1000 літаків, гелікоптерів і дронів, до 80 бойових і логістичних військово-морських суден і до 36 тисяч танків, бронетранспортерів та інших транспортних засобів», – заявив Шойгу 4 вересня.

«Схід-2018»: навіщо це Росії

Засновник спільноти InformNapalm Роман Бурко у розмові з Радіо Свобода виділив кілька цілей, які переслідує Кремль.

«Росія грає м'язами і хоче подражнити США, тому і запросила Китай. Влаштовує імітацію військової дружби. Але вони замахнулися надто масштабно: вважаю, що буде багато ексцесів. Вони вже були (під час минулих навчань, а також під час підготовки нинішніх), коли, наприклад, на чатового з ешелону з технікою, що прямувала до полігонів, напала з камінням група нетверезих людей», – констатує активіст.

Роман Бурко називає навчання такого масштабу «пустою розтратою коштів» російських платників податків.

Росія хоче показати Заходу, що нібито може керувати великою армією. Але це – показуха та імперське стрясання зброєю. США 7 лютого 2018 року в Сирії вже показали Росії, що значно перевершують російську армію технічно, коли розбили угруповання путінських найманців
Роман Бурко

«Росія хоче показати Заходу, що нібито вона може керувати великою армією. Але це – показуха та імперське стрясання зброєю. США 7 лютого 2018 року в Сирії вже показали Росії, що значно перевершують російську армію технічно, коли розбили угруповання путінських найманців біля заводу CONOCO, – нагадує Роман Бурко.– РФ розуміє, що не потягне масштабної війни проти США та НАТО, але треба й надалі замилювати очі внутрішньому електорату і робити вигляд, що є претензія на масштабність, тому і роблять порівняння цих навчань із навчаннями, які проводив СРСР».

Показати свою військову міць цивілізованому світу та Україні зокрема, а також – таємно перекидати війська під прикриттям навчань в інші регіони, такі дві ймовірні цілі російських східних маневрів назвав український військовий експерт Михайло Жирохов.

«Схід-2018» проводиться не лише для України, а й для Заходу. Тому, окрім російських військ, там задіяні китайські підрозділи: це має показати США, що Москва і Пекін є стратегічними союзниками
МИхайло Жирохов

«Ці навчання – це знак, що Росія уважно спостерігає, зокрема, за українськими подіями. Як відомо, навчання планували на інший час. Але убивство ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка і нинішні маневри – це ланки одного ланцюга. Окрім того, «Схід-2018» проводиться не лише для України, а й для Заходу. Тому, окрім російських військ, там задіяні китайські підрозділи: це має показати США, що Москва і Пекін є стратегічними союзниками, – зауважує Жирохов. – До речі, перекидання військ – завжди відбувається під маркою навчань. Так, як це вже було у березні 2015 року. Ешелони з військами рушать на схід, інші ешелони з іншими військами, як порожні – на захід».

Зі свого боку провідний російський аналітик з питань Росії у компанії HIS Markit (Велика Британія) Алекс Кокчаров зазначає, що Китай, який ніколи раніше не брав участі у навчаннях на російській землі, запросили, щоб заспокоїти Пекін щодо можливих російських загроз.

«Метою цих конкретних навчань є проектування російської військової потужності в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Але якби Росія не запросила Китай, Пекін міг би розцінити це як потенційно небезпечну російську активність. Я думаю, що Китай запросили, щоб уникнути будь-яких страхів з боку китайського керівництва, що ці конкретні заходи спрямовані проти Китаю. Та це повідомлення не стільки для самого Китаю, скільки для США та Японії», – визнає Кокчаров.

Політолог Кирило Сазонов вважає вибране для навчань місце – знаковим.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов

«Характерно, що навчання проводяться за Уралом та у Сибіру, подалі від чужих очей, щобю перебільшити досягнення та приховати невдачі. Окрім того, Кремль вже розуміє, що ніяка Україна, ніяка Німеччина йього не завойовуватиме, а ось Китай поступово збирає данину: бере в оренду території за копійки, і колись, не виключають, може оголосити їх своїми», – заявив Сазонов Радіо Свобода.

Китай ці потуги хіба що насмішать, припускає політолог.

Є такий звір – опосум. Він прикидається мертвим, щоб його не з’їли. Росія – це такий собі анти-опосум: вона прикидається «живою»
Кирило Сазонов

«Є такий звір – опосум. Він прикидається мертвим, щоб його не з’їли. Росія – це такий собі анти-опосум: вона прикидається «живою» – у військовому плані. Хоча запах все одно видає суть», – іронізує експерт.

Кремль не лише демонструє свою військову спроможність, а й сам перевіряє її, стверджує у контексті навчань, що розпочалися, експерт Центру військово-політичних досліджень Костянтин Машовець. Він закликає Україну уважно спостерігати за їхнім перебігом, і лише тоді робити якісь висновки, адже фактично, каже він, відбувається «перевірка власних сил країною-агресором».

«Будь-які навчання – перевірка боєготовності підрозділів та здатності виконувати поставлені завдання. Багато частин буде залучено до цієї перевірки. Осінь – це традиційний у Росії час для маневрів, коли завершується навчальний курс у військах. Але навчання – часто є зручним прикриттям для перекидання сил і засобів з одного оперативного напрямку на інший», – наголошує Машовець. Він пропонує під час навчань звертати увагу на їхній зміст, на те, які сили, засоби і техніка будуть залучені. 300 тисяч вояків – це велика цифра навіть для Росії, тож вона може бути продиктована намірами приховати якісь масштабні дії на українських кордонах, підсумовує експерт.

Російські та українські навчання: знайди 6 відмінностей

На прохання Радіо Свобода, експерти зіставили концепцію російських навчань «Схід-2018» та українські навчання за останній період.

Є певні подібності, але відмінностей – більше.

  • Масштаби. Кремль заявив про участь у навчаннях 300 тисяч військових. Це дещо більше, ніж нинішня чисельність Збройних сил України. Таких чисельних навчань Україна від початку відновлення незалежності не проводила. Експерти наголошують, що просте кількісне зіставлення українських та російських маневрів не є коректним – через принципову різницю у розмірах двох держав та їхніх армій.
  • Роди військ і територія. Росія у «Схід-2018» залучає наземні, морські, авіаційні (аерокосмічні) й протиповітряні з’єднання в кількох своїх регіонах. В Україні ж зазвичай маневри відбуваються на більш локальній території. При цьому навіть відносно невеликі українські навчання можуть відбуватися за участі всіх родів військ, а до армії долучаються й інші силові відомства. До прикладу, так виглядали цьогорічні військові навчання «Шторм-2018» на Одещині.
  • Нові озброєння. Цього разу Росія застосовуватиме традиційні для своєї армії види озброєнь, стверджують експерти. Але частина фахівців не виключає, що тестуватимуть і деякі власні новітні розробки. Готових озброєнь іноземного виробництва Росія переважно не застосовує, ідеться про деякі деталі та комплектуючі. Україна ж проводить навчання з застосування власних розробок ракетної техніки, зразків зброї та техніки спільного виробництва, власних нових та модернізованих танків а також бронетехінки і озброєнь, які постачають західні партнери.

Що ж до найбільш резонансної поставки зброї, американських комплексів Javelin, то ЗСУ опановують управління ними, але майже не виконують пусків під час навчань, враховуючи високу вартість боєприпасу до них. Відбулося лише декілька тестових пусків. За домовленостями, ці протитанкові ракети будуть застосовуватися лише в разі спроби наступу російських гібридних сил.

  • Цілі навчань. Російські навчання – це загальновійськова операція на значній території. Такий формат дає підстави частині експертів припускати, що Кремль відпрацьовує сценарії повномасштабного конфлікту. Українські ж маневри мають на меті відпрацювання конкретних завдань для протидії супротивникові, а не демонстрацію максимальної військової потуги, уточнює політолог Кирило Сазонов. Приклад – цьогорічні українські навчання з оборони узбережжя Азовського моря, з опанування новими зразками ракетних озброєнь, з переправи через водні перешкоди з артилерійським прикриттям тощо – тобто, відпрацьовують ті дії, які можуть бути потрібними під час ООС.
  • Союзники. До нинішніх навчань Росія запросила військових Китаю та Монголії. Утім, в останні роки такі масштабні навчання Кремль організує сам, або за участі Білоруусі та інших пострадянських країн. Для України ж традиційними є маневри за участі декількох країн-членів НАТО та інших дружніх держав. Зокрема, цьогорічні багатонаціональні навчання Rapid Trident об’єднали в Україні підрозділи 14 країн, серед яких і члени НАТО, і партнери України та Альянсу: Азербайджан, Грузія та Молдова.
  • Політичний підтекст. Росія використовує свої навчання, щоб погрожувати іншим, Україна – щоб навчитися давати відсіч конкретній «країні-агресору», пояснює логіку навчань політолог Кирило Сазонов.
Росія має на меті лякати оточуючих своїми навчаннями. Україна – тренується бити того, хто лізе без дозволу. Це коли одна людина підкладає вату під куртку замість м’язів, а інша – реально молотить кулаками по груші
Кирило Сазонов

«Росія має на меті лякати оточуючих своїми навчаннями. Україна – тренується бити того, хто лізе без дозволу. Це зовсім різні завдання. Це коли одна людина підкладає вату під куртку замість м’язів, а інша – реально молотить кулаками по груші. Ось Україна і відпрацьовує реальні удари, Росія – намагається бути страшною», – зауважує Сазонов.

Російські військові навчання «Схід-2018» проходять у п’яти областях у центральній та східній Росії, на чотирьох аерокосмічних і військових майданчиках ППО, а також на трьох морях далекосхідного узбережжя Росії – Японському, Охотському і Беринговому.

За словами російського уряду, «основний сценарій» проведуть на прикордонній станції Цугол у Прибайкальському регіоні. Близько 3200 китайських військових також будуть тренуватися разом із російськими військами із залученням 900 китайських військових машин та 30 літаків.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що російський президент Володимир Путін особисто відвідає «стратегічні тренування» після його поїздки на Східний економічний форум у місті Владивосток, який триватиме з 11 по 13 вересня.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG