Одеський колекціонер оголосив про намір передати свою колекцію музею

14 листопада 2018 12:30 |



Відомий
колекціонер, перший заступник голови обласного відділення Українського фонду культури Тарас Максимюк готовий передати свою велику колекцію україністики Одеському художньому музею.
Про це повідомив директор установи Олександр Ройтбурд.

Він оприлюднив лист колекціонера, копії якого будуть спрямовані голові облради Анатолію Урбанському і начальнику обласного управління культури Олені Олійник.

Йдеться про колекцію творів видатного художника Михайла Жука (1883-1964), в тому числі і рукописи, які розкривають його літературну спадщину; роботи відомого художника Амвросія Ждахи (1855-1927); колекції, пов'язані з Одеською областю Шевенкіани (твори живопису, графіки, скульптури, кераміки, друковані матеріали і т.д.); колекції українських видань з 1808 роки; колекції поштових ілюстрованих листівок Одеси і України і т.д.

«Я розумію, що сьогодні у Одеського художнього музею немає в розпорядженні площ, необхідних для роботи з зібранням такого розміру, - йдеться в листі Максимюка. - Тому передача моєї колекції можлива лише за умови організації в окремій будівлі культурного центру україністики, який міг би носити назву «Тарасів дім» - як структурного підрозділу саме Одеського художнього музею. Центр повинен мати ресурси і площі, достатні для постійного або довготривалого експонування хоча б більшої частини колекцій, для проведення тимчасових виставок і культурних заходів, площі для зберігання, дослідження і проведення наукової роботи. Зі свого боку я зобов'язуюсь брати активну участь в роботі центру, надавати допомогу, сприяти по можливості проведенню досліджень і будь-яких інших заходів для популяризації спадщини, яке я передам музею. Для цього прошу також виділити і обладнати при центрі житлове приміщення, яким я зможу користуватися довічно».

«Музей відкрився 119 років тому, його колекція тоді нараховувала 700 експонатів. Сьогодні їх більше 10 тисяч, а експозиційні площі не збільшилися ні на один квадратний метр, - каже Олександр Ройтбурд. - Музей задихається. Якщо нам виділять будівлю, де ми зможемо розмістити колекцію Максим`юка, гідно представити нашу колекцію народного мистецтва і колекцію української народної ікони, ми тим самим створимо осередок українства в Одесі, отримаємо простір для проведення публічних заходів і частково розвантажимо фонди для нових надходжень. Прошу всіх небайдужих підтримати нас. Давайте створимо в одесі «Тарасів дім!».

Джерело

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень