11:54 20.12.2018

Україна має намір запустити роботу ВАКС і завершити аудит НАБУ до липня 2019 року - меморандум з МВФ

3 хв читати
Україна має намір запустити роботу ВАКС і завершити аудит НАБУ до липня 2019 року - меморандум з МВФ

Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити прозорий процес відбору кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і запустити його роботу до кінця червня 2019 року, а також виконати аудит Національного антикорупційного бюро України до липня, зазначено в меморандумі з Міжнародним валютним фондом (МВФ), що має в розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".

"Украй важливо, щоб нові антикорупційні інститути - Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Вищий антикорупційний суд (ВАС) - зберегли свою незалежність і доброчесність, щоб забезпечити ефективні та надійні розслідування, звинувачення і судовий розгляд справ про корупцію на високому рівні", - зазначено в меморандумі про економічну та фінансову політику.

Українська влада зобов'язалася докласти "всіх зусиль, щоб забезпечити незалежність і доброчесність цих установ і усунути недоліки в системах декларації активів".

Зокрема, українська сторона зобов'язалася запустити в дію Вищий антикорупційний суд (ВАКС) і забезпечити прозорий процес відбору кандидатів у судді ВАКС.

До кінця квітня 2019 року після номінації кандидатів Вищою радою правосуддя щонайменше 35 антикорупційних суддів будуть призначені у ВАКС відповідно до закону №2018/2447 і відповідно до правил і порядку, що гарантують об'єктивність і прозорість процесу (що є структурним маяком).

"Ми очікуємо, що ВАКС розпочне свою діяльність до кінця червня 2019 року, і ми забезпечимо відповідні ресурси для його роботи, зокрема кадрове та інформаційне забезпечення, безпеку будівель і персоналу, а також те, що всі корупційні провадження, що підпадають під юрисдикцію ВАКС, буде передано з інших судів, відповідно до закону", - зазначено в меморандумі.

Щодо діяльності НАБУ, то, згідно з меморандумом, зовнішній аудит Нацбюро здійснюватиме група шанованих експертів із міжнародним досвідом, а технічне завдання для проведення такого аудиту буде розроблено в консультації з фахівцями МВФ.

Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити аудиторів НАБУ достатніми ресурсами для завершення аудиту.

"Згідно з цими рамками, звіт про аудит буде остаточно завершено до кінця липня 2019 року й додано до наступного звіту НАБУ (структурний маяк)", - зазначено в меморандумі з МВФ.

Також у документі наголошено, що до кінця червня 2019 року Верховна Рада ухвалить законодавчі акти, спрямовані на посилення повноважень НАБУ, зокрема дозвіл на негласні дії, зняття інформації з каналів зв'язку, доступ до комп'ютерних систем тощо.

У меморандумі зазначається, що до кінця грудня 2018 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) забезпечить НАБУ прямим і безпечним електронним доступом до повних майнових декларацій усіх осіб, які підпадають під підслідність НАБУ.

Також Нацагентство з протидії корупції має змінити форму електронної декларації, щоб полегшити ідентифікацію шляхом забезпечення критеріїв онлайн-пошуку та публікації року й місяця народження політично значимих осіб (англ. politically exposed persons, PEP).

У документі передбачається також, що Міністерство юстиції України підготує дослідження з юридичних і практичних кроків, необхідних для передання Національному антикорупційному бюро України відповідальності за перевірку електронних декларацій майна осіб, які перебувають у підслідності НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

Прем'єр-міністр Норвегії підтвердив участь країни в Саміті миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА