12:38 17.05.2019

Правозахисники надали звіт про переслідування активістів у Криму, звернулися до міжнародної спільноти та прокурора МКС

2 хв читати

Київ. 17 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Правозахисники представили звіт про цілеспрямоване переслідування громадянського активізму в анексованому Росією Криму.

"З 2014 року на території окупованого півострова переслідуються дві основні групи осіб – це "політичні" українці та представники кримськотатарського народу. Їх переслідують за різними категоріями, ці переслідування пов'язані з порушенням прав людини, з насильницькими викраденнями людей, з обшуками й подальшими арештами, з довільними затриманнями", - розповіла голова правління громадської організації "КримСОС" Таміла Ташева на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

За її словами, в останні півтора року проти активістів руху "Кримська солідарність", активістів кримськотатарського національного руху або меджлісу "використовується цілий арсенал інструментів переслідування".

Звіт "Боротися з тероризмом або тероризувати активізм" було створено після спільної моніторингової місії в Криму для збору інформації про рейд обшуків і затримань на півострові 27 березня 2019 року, внаслідок яких було затримано 23 кримськотатарських активістів. Наголошено, що це була наймасштабніша акція силовиків на окупованому півострові.

Зокрема, у звіті зазначено, що 27 березня 2019 року близько 6 ранку російські силовики розпочали масштабну скоординовану операцію на всьому кримському півострові. Так, десятки озброєних осіб у масках вибивали двері та заходили в приміщення, цілі поселення були оточені, а загарбницькі обшуки проводилися в приміщеннях "підозрюваних", їхніх родичів і сусідів.

У звіті ці обшуки, арешти й затримання 23 кримських татар прирівнюються до численних порушень Європейської конвенції з прав людини.

"Заарештовані очевидно стали суб'єктами рейду через власну етнічну та релігійну приналежність, що порушує свободу віросповідання (ст. 9) і заборону дискримінації (ст. 14)", - наголосили автори звіту.

У зв'язку з інцидентом ГО "КримСОС", організація "Міжнародне партнерство з прав людини" (International Partnership for Human Rights) і ГО Truth Hounds організували моніторингову місію до Криму через тиждень після рейдів. Результатом зібраних матеріалів, свідчень і правового аналізу було створення відповідного звіту.

У документі подано докладну інформацію про рейди, контекст подій, правовий аналіз скоєних злочинів, а також рекомендації міжнародній спільноті та прокурору Міжнародного кримінального суду (МКС).

Зокрема, міжнародній спільноті пропонується продовжувати впровадження санкцій проти осіб та організацій, відповідальних за порушення прав людини в Криму, а також закликати Росію звільнити кримських політв'язнів.

Щодо прокурора МКС, то його закликають внести викладені факти й арешти до компетенції попереднього розгляду та якнайшвидше вимагати повного розслідування.

Автори звіту також закликають російського уповноваженого з прав людини розслідувати порушення прав людини, викладені в цьому звіті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА