Як захищатимуть українських інвесторів у нерухомість: законопроєкт Мінрегіону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як захищатимуть українських інвесторів у нерухомість: законопроєкт Мінрегіону

Нерухомість
2025
Міністерство розвитку громад і територій опублікувало проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав кредиторів об’єктів будівництва». Цей документ повинен виключити можливість появи на первинному ринку житла нових фінансових пірамід і скандальних недобудов.
У чому проблема? Усі шляхи інвестування та фінансування будівництва нерухомості нині не можуть повною мірою захистити права інвесторів та забезпечити прозоре залучення їхніх коштів. Це все підтверджується наявною кількістю житлових недобудов, будівництво яких не завершується впродовж багатьох років.
Ризики інвестування в об’єкти житлового будівництва:
  • можливість зміни технічних характеристик об’єкта без згоди інвестора;
  • вірогідність подвійного перепродажу об’єкта недобросовісними замовниками будівництва;
  • можливість оскарження права власності на майбутне нерухоме майно, що набувається, зокрема на підставі договору купівлі-продажу майнових прав на нерухомість.
Найпоширеніші причини виникнення проблемних об’єктів житлового будівництва:
  • відсутність системи гарантування виконання замовником будівництва зобов’язань перед інвесторами;
  • будівництво об’єктів на самовільно зайнятих земельних ділянках або за відсутності права на виконання будівельних робіт;
  • фінансування будівництва за принципом «фінансової піраміди»;
  • спрямування коштів, залучених від інвесторів житлового будівництва, не за цільовим призначенням;
  • прийняття забудовником на себе зобов’язань, які він запевне не міг виконати.
Як пропонують вирішувати проблеми недобудов і їхніх інвесторів. Перш за все, пропонується встановити основні вимоги до порядку укладення, виконання та розірвання договорів купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва та майбутніх об’єкті нерухомості. Також хочуть запровадити механізм держреєстрації права власності на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості.
Крім того Мінрегіон пропонує запровадити гарантійну частку будівництва нерухомості. Це усі майбутні об’єкти нерухомості, на які накладатимуть обтяження до прийняття в експлуатацію закінченого будівництва об’єкта. Таким чином буде гарантія його добудови у випадку фінансової неспроможності замовника будівництва.
Інші пропоновані нововведення:
  • замовник будівництва має розміщувати на сайті відомості про об’єкт житлового будівництва (замовник будівництва, характеристики об’єкту, затверджена проектна документація, перебіг будівництва, електронний форум інвесторів та ін.);
  • у рекламі продажу житла мають вказувати адресу сайту замовника будівництва, де розміщена інформація про житло;
  • замовник будівництва зможе отримувати право на виконання будівельних робіт та здійснювати держреєстрацію права власності на об’єкт будівництва та його складові частини (квартири, гаражні бокси, інші житлові та нежитлові приміщенням, машиномісця тощо) за принципом «єдиного вікна».

Квартири, недорого. Найдоступніше житло в київських новобудовах

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас