У Мінфіні розповіли, скільки Україна може втратити через рішення КСУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні розповіли, скільки Україна може втратити через рішення КСУ

Казна та Політика
947
Рішення Конституційного суду ставить під загрозу співпрацю України і Світового банку. В результаті Україна може втратити 2,23 мільярда доларів.
Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передає прес-служба Мінфіну.
Він зазначив, що за оцінкою керівної ланки Світового банку, рішенням КСУ Україна порушує свої зобов’язання за програмою про багатосекторну позику на політику розвитку (DPL).
“Це ставить під загрозу всі проекти Банку з Україною. Загалом, мова йде про 2,23 млрд доларів”, – написав Марченко.
За словами міністра, Україна ризикує в 2020 році втратити два транші Міжнародного валютного фонду по 700 мільйонів доларів, а також 600 млн в рамках допомоги Євросоюзу і 350 млн – від Світового банку. У 2021 році Україна може втратити ще 1,5 мільярда від МВФ, 600 млн від ЄС і 350 млн від Світового банку.

Довідка Finance.ua:

  • 27 жовтня КСУ визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування.
  • Зокрема, ця стаття встановлює відповідальність у вигляді штрафу або позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  • 28 жовтня НАЗК на виконання рішення Конституційного Суду України закрило доступ до Реєстру декларацій.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект “Про відновлення довіри до конституційного судочинства”, яким пропонується визнати, що рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року є “нікчемним” (що не призводить до правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.
  • Крім того, передбачається, що повноваження складу КСУ, який діяв на момент прийняття ним цього рішення, припиняються з дня набрання чинності цим законом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас