Рахункова палата знайшла багатомільйонні порушення у витратах на навчання чиновників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата знайшла багатомільйонні порушення у витратах на навчання чиновників

Казна та Політика
323
У 2018-2019 роках та у І половині 2020-го конкурсний відбір навчальних закладів та розподіл між ними держзамовлення на професійне навчання держслужбовців були непрозорими та неконкурентними, свідчать результати аудиту Рахункової палати. Йдеться також про кошти, виділені Національному агентству з питань державної служби (НАДС).
Перевірка Рахункової палати показала, що в 2018-2019 роках НАДС, яке відбирає на конкурсній основі виші для навчання держслужбовців, приймало на конкурс пропозиції навчальних закладів, які не відповідали критеріям. Крім того, держзамовлення на навчання в провідних установах не було розміщено або розміщено в значно менших обсягах порівняно з окремими, менш рейтинговими, вишами.
Аудитори вважають, що це свідчить про недосконалість критеріїв конкурсного відбору або про можливу корупційну складову. Крім того, процедура створення конкурсної комісії не була дотримана. У Рахунковій палаті звернули увагу, що порядок розрахунку вартості підготовки однієї людини був відсутній. Тому формування держзамовлення на навчання службовців було формальним.
“Українська школа управління, в якій серед інших освітніх установ підвищували кваліфікацію держслужбовці, щомісяця отримувала кошти держбюджету не за акти наданих послуг, а згідно з помісячним планом асигнувань. Це свідчить про утримання школи як установи сфери управління НАДС, а не як виконавця держзамовлення… Отже, 79 млн грн держбюджету були використані з порушенням законодавства”, – йдеться в повідомленні.
Нацагентству загалом на професійне навчання держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування у 2018-2020 роках було передбачено 314 млн грн. Аудит охопив 255 млн грн, витрачених протягом 2018-2019 років і в I півріччі 2020-го.
За цей період НАДС використало 117 млн грн з недотриманням бюджетного законодавства. З них 91 млн грн видатків затверджено без належних розрахунків та обґрунтувань, а 16 млн грн освоєно не за цільовим призначенням. Як зазначають аудитори, до цього призвели службова недбалість посадових осіб та неефективність внутрішнього контролю.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас