09:12 08.12.2019

Монобільшість в Раді має змінити закон про мову з урахуванням зауважень Венеціанської комісії

2 хв читати
Монобільшість в Раді має змінити закон про мову з урахуванням зауважень Венеціанської комісії

Згідно з висновком Венеціанської комісії, закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" не витримує балансу між захистом української мови і забезпеченням прав мовних меншин, а також містить норми, що суперечать міжнародним зобов'язанням держави, в зв'язку з чим парламентська більшість зобов'язана внести до нього відповідні зміни, вважає нардеп від "Опозиційної платформи - За життя" Тетяна Плачкова.

"У першу чергу він дискримінує мільйони російськомовних громадян України", - написала Плачкова на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Парламентарій зазначила, що цей закон повинен бути змінений, щоб уникнути міжетнічної напруженості через мовне питання.

"Досить ділити українців за мовною ознакою. Влада повинна дати право людям спілкуватися рідною мовою. Українська - це мова свободи, а не дискримінації", - підкреслила Плачкова.

Як повідомлялося, основним висновком нової думки, прийнятої в п'ятницю, 6 грудня, Венеціанською комісією, є те, що влада України повинна домагатися балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. Цього досі не зроблено, зокрема і в недавньому законі про державну мову.

У ВК визнають, що мовна політика "є надзвичайно складною, делікатною і політизованою проблемою в Україні, особливо в контексті триваючого конфлікту з Росією".

Одночасно, ВК, зокрема, "особливо рекомендує" переглянути положення закону, що передбачають "диференційоване поводження з мовами корінних народів, мовами національних меншин, які є офіційними мовами ЄС, і мовами національних меншин, які не є офіційними мовами ЄС". "Будь-яке розходження між поводженням з цими мовами має ґрунтуватися на об'єктивному і розумному обґрунтуванні, чого поки немає", - підкреслюється у висновках.

Як приклад експерти ВК вказують, що перехідний період реалізації положень закону про освіту, який був "схильний до різкої критики", був продовжений з 1 вересня 2020 року до 1 вересня 2023 року "тільки для учнів, рідна мова яких є мовою ЄС, а не для тих, хто володіє іншими рідними мовами, включно з російською". "Комісія рекомендує продовжити цей термін для всіх національних меншин і корінних народів", - йдеться в документі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила план допомоги Україні на CHF5 млрд через "боргове гальмо"

Порошенко: Верховна Рада несе відповідальність за якість кадрової політики, досить мовчки натискати кнопки

Майже половина українців бачить погіршення в ситуації з демократією та економікою в країні за п'ять років каденції Зеленського - КМІС

Угорщина може позбутися права вето під час голосування в Євросоюзі - DW

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА