08:18 15.06.2018

Макрон має намір зробити французьку основною мовою ЄС

2 хв читати
Макрон має намір зробити французьку основною мовою ЄС

У Парижі розраховують, що на тлі переговорів Великої Британії про вихід з Євросоюзу основною мовою у всій документації ЄС стане французька. Прихильником цієї ідеї є французький президент Еммануель Макрон, повідомляє Wall Street Journal.

Вперше свої надії Макрон озвучив в березні в День французької мови. Тоді він заявив, що домінування англійської мови не є неминучим для ЄС. Він закликав повернутися до стану речей, який існував до 1973 року. Тоді саме французька була основною в діловодстві.

В оточенні Макрона є люди, які підтримують його ініціативу. Так, наприклад, офіційний представник Франції в ЄС Філіп Легліз-Коста в квітні відмовився брати участь в нараді з питань бюджету, оскільки вона велася англійською мовою. За словами одного з дипломатів, англійська всіх, хто лишився на нараді в принципі влаштовувала, однак після демаршу француза всі стали вимагати перекладу на їх власні мови.

Ще одним союзником Макрона в боротьбі за превалювання французької мови є глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Уродженець Люксембургу раніше вже заявляв, що не бачить причин, за якими мова Шекспіра має бути вищою за мову Вольтера. Сам Юнкер в основному робить заяви французькою або німецькою.

При цьому видання вказує, що в дійсності англійська є найпопулярнішою мовою в ЄС, де офіційними вважаються 24 мови. У 80% шкіл в Євросоюзі учні як першу іноземну вивчають саме англійську. При цьому офіційною англійська є лише у Великій Британії, Ірландії і на Мальті. Населення двох останніх країн становить лише 1,2% від загальної чисельності населення ЄС.

Нині англійська використовується в 80% документах Євросоюзу. Французька в 5%, німецька в 2%. При цьому в апараті ЄС в Брюсселі лише 2,8% співробітників є носіями мови з дитинства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зранку росіяни вдарили по Нікопольському району дронами-камікадзе, є постраждалі

Окупанти вдарили близько 380 разів по Запорізькій області, одна людина загинула через обстріл Пологівського району

За добу Сили оборони ліквідували 1240 окупантів, 42 артсистеми та один літак

Норвегія з 29 травня запровадить додаткові обмеження на в'їзд у країну туристів із РФ

Ізраїль має намір відновити переговори з ХАМАС про припинення вогню і звільнення заручників

24 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У США перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 - ЗМІ

Китайські винищувачі під час навчань у Тайванській протоці завдали імітаційних ударів по "військових об'єктах"

Окупанти за день обстріляли вісім громад Сумської області, зафіксовано понад 100 вибухів

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА