Доступність посилання

ТОП новини

Втілити мрію: збирають гроші на фільм про останню подорож Кантера


Леонід Кантер
Леонід Кантер

Український режисер і мандрівник Леонід Кантер здійснив експедиції до чотирьох світових океанів, щоб залишити на березі кожного по табурету. Три подорожі стали документальними фільмами. Але з четвертої експедиції Кантер не встиг зробити стрічку. Друзі та колеги вирішили здійснити мрію режисера і зробити фільм про останню подорож Кантера. Утім для завершення роботи їм не вистачає грошей.

В 2004 році український режисер та продюсер Леонід Кантер, сидячи на власній кухні з друзями, вигадав гру «З табуретом до океану». Суть її полягала в тому, щоб віднести чотири табурети, на яких вони сиділи, на береги чотирьох світових океанів.

«Звісно, з друзями, танцями, вуличними виставами. Придумали вони це і не довго думаючи вирушили до океану», – розповідає продюсер фільму «Людина з Табуретом» Катерина Мізіна.

Перший табурет друзі віднесли до Атлантичного океану. Через рік другий – до Індійського океану. Третій табурет опинився на березі Північного океану, четвертий – Тихого. Остання експедиція відбулася в 2010 році. Вона була найдовшою, тривала трохи більше року. Шлях мандрівників пролягав через Північну та Південну Америки. Ця подорож була особливою тому, що в ній взяла участь дворічна донька Леоніда Кантера.

Кожну подорож Кантер фільмував. Про три перших експедиції зробили документальні фільми. А про четверту – ні.

Кантер, який контролював всі процеси з цією грою, повернувшись з останньої подорожі, теж планував зробити фільм. Але тоді він відволікся на інші теми: Революцію гідності та війну. Режисер зняв короткометражний документальний фільм «Війна за свій рахунок» про Національну гвардію, повнометражні – «Добровольці Божої чоти» про захисників Донецького аеропорту та «Міф» про загиблого оперного співака Василя Сліпака. ​

Після завершення широкої дистрибуції останнього фільму, в Кантера з’явилась можливість повернутися до створення кіно про свою подорож до Тихого океану.

«Леонід Кантер дуже мріяв зняти фільм про останню мандрівку до Тихого океану. Зібрав суперову команду. Ми почали роботу весною. Робота пішла повним ходом, але 4 червня Леонід Кантер пішов з життя. Вся команда залишилася без головного героя фільму», – згадує Мізіна.

Режисер фільму про останню подорож Кантера «Людина з Табуретом» Ярослав Попов розповідає, що не хотів розпочинати роботу над ним, адже про ці подорожі вже було і так багато стрічок.

«Але Леонід чекав-чекав і дочекався свого. Ми з ним підписали контракт. Я не хотів підписувати цей контракт, щось мене насторожувало в цьому. Як виявилося, Леонід чекав підписання контракту, щоб точно знати, що цей фільм буде. І от коли він точно це зрозумів, то відправився мандрувати далі», – каже Попов.

Втім, команда фільму вирішила завершити роботу над фільмом навіть без Леоніда Кантера.

Сценарист проекту Світла Ліщинська переконана, що кіно про цю останню експедицію не буде просто про подорожі.

«Це фільм про щастя, про любов, про вразливість, про життя та смерть», – зазначає Ліщинська.

Зараз проект вже на завершальній стадії, каже Мізіна: є сценарний план, працюють аніматори, багато готових треків. За її словами, залишилися фінальні штрихи: монтаж, звук, тощо. Але для завершення роботи команді проекту потрібні гроші, які вони збирають на платформі Спільнокошт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG