15:55 07.09.2020

Член Ради НБУ розкритикував відсутність резервів у ПриватБанку під процедуру bail-in

4 хв читати
Член Ради НБУ розкритикував відсутність резервів у ПриватБанку під процедуру bail-in

ПриватБанк (Київ) мав сформувати резерви під ризики під час конвертації коштів екс-власників і пов'язаних із ними осіб на акції банку (bail-in), які були пізніше викуплені державою за 1 грн, вважає член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран.

"Банк був повинен зарезервувати цей ризик (оспорювання потрапляння під bail-in - ІФ). Взагалі не розумію, чому весь ризик по bail in не було зарезервовано по портфельному принципу", - написав він у Fаcebook у понеділок, коментуючи рішення Печерського райсуду Києва про виплату ПриватБанком компаніям братів Суркісів майже $350 млн.

На думку Шапрана, якщо факт того, що Суркіси "допомогли" довести банк до неплатоспроможного стану, доведено, то за всіма наявними практикам вони потрапляють під bail-in. Водночас якщо цей факт не доведено, то під bail-in вони не підпадають і банку слід було б створити резерви під цей ризик.

Член Ради НБУ додав, що окремі коментарі з боку ПриватБанку заслуговують на негативну оцінку, оскільки, на його думку, "виплескувати справу на публіку у формі крику "все пропало", це ознака непрофесійності і нехтування інтересами вкладників".

"Сподіваюсь, що менеджмент банку розуміє, що в цій справі інтереси вкладників понад усе, на другому місті інтереси держави як акціонера, і тільки потім можливості випустити пар через азарт від програної справи", - написав Шапран.

"Справа Суркісів не повинна цікавити вкладників банку, це справа між державою Україна і екс-акціонерами банку та пов’язаними з ними особами або кандидатами на це звання", - сказав він.

"Створення резерву під bail-in економічно не мало сенсу - довелося б знову його покривати. Хоча у мене тоді була позиція створювати під євробонди або взагалі його не бейлінити. Але за фактом резерв на 6,4 (млн грн - ІФ) від 18 (млн грн - ІФ), здається, за бондами, від усіх 29 (млн грн - ІФ)", - прокоментувала його пост радник керівника Офісу президента України з банківських питань Вікторія Страхова.

Як повідомлялося, загальна сума капіталізованих зобов'язань у капітал ПриватБанку в рамках bail-in становила 29,4 млрд грн, з яких $595 млн - три випуски єврооблігацій (майже 16,5 млрд).

Раніше Страхова зазначала, що ПриватБанк в другому кварталі 2020 сформував резерви під юридичні ризики (за "неколомойською" частиною євробондів) у розмірі 6,832 млрд грн.

У рамках націоналізації ПриватБанку його зобов'язання перед спеціально створеною британською компанією (Special Purpose Vehicle, SPV) - емітентом єврооблігацій підлягали процедурі bail-in і були обміняні на акції додаткової емісії банку.

До процедури bail-in були включені три випуски єврооблігацій: на $175 млн за ставкою 10,875% з погашенням 28 лютого 2018 року, на $200 млн за ставкою 10,25% з погашенням 23 січня 2018 року (з яких $40 млн було погашено в серпні 2016 року), а також на $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу) з погашенням у 2021 році.

Лондонський міжнародний арбітражний суд LCIA в спорі про оплату випущених ПриватБанком до націоналізації двох випусків єврооблігацій, сумарний обсяг яких Bloomberg оцінював у $335 млн за заявленого номінального обсягу $375 млн, у червні минулого року ухвалив рішення на користь власників таких облігацій.

Згідно з документами, оприлюдненими довірчим керуючим (trustee) Madison Pacific Trust Limited, на виплати впливатимуть два фактори: особистість власника облігацій і дата їх придбання. Один із власників облігацій висловив припущення агентству, що йдеться про намір виділити пов'язаних і непов'язаних із ПриватБанком осіб.

Що стосується дати, то умови виплат можуть відрізнятися для власників єврооблігацій, які придбали їх після 14 червня 2019 року.

У березні 2020 року Високий суд Англії та Уельсу підтвердив затверджені раніше арбітражним судом рішення і механізм виплати, що в разі вступу в силу такого арбітражного рішення ПриватБанк буде зобов'язаний здійснити виплату за своїми єврооблігаціями тільки обмеженому класу власників.

Як повідомлялося, пізно ввечері 2 вересня повністю задовольнив заяву компаній братів Суркісів про порядок виконання рішення суду від 2017 року щодо зобов'язання ПриватБанку обслуговувати їхні депозити, розмішені до націоналізації банку на його рахунках кіпрської філії. Загальна сума вимог до банку, визначена судом, становить $347,374 млн (з них майже $102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Основою горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів-2025 будуть надходження ПДФО-2024 і статистика населення на початок війни та ВПО

Відключення е/е можуть повернутися з виведенням найближчими днями чергових енергоблоків у ремонт - голова "Енергоатому"

Вимоги до затвердження керівництва українських СК зараз набагато жорсткіші, ніж у європейських країнах - думка

Частка бізнес-продажу в мережі JYSK в Україні в травні 2024 р. перевищила 6%

Заступник міністра фінансів США обговорить у Києві питання посилення санкцій і прибутку від активів РФ

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА