У Ізмаїльському історико-краєзнавчому музеї Придунав’я відбувся фестиваль "Етноперлина Південної Бессарабії-2019""

Автор: Ізмаїльський історико-краєзнавчий музей Придунав’я | 22 липня 2019 13:02 |

17 липня у Ізмаїльському історико-краєзнавчому музеї Придунав’я відбувся щорічний яскравий фестиваль «Етноперлина Південної Бессарабії-2019». Вже у сьомий раз він об’єднує традиції, звичаї і мистецтво різних етносів, що здавна населяють самобутній куточок України у міжріччі Дністра і Дунаю. Душа цього талановитого краю — культура, дорогоцінне надбання, скарб, який об’єднує і зближує цілі покоління. Традиційно фестиваль приурочений до вшанування в нашій країні етнографів — людей, які займаються вивченням культури та побуту різних народів та відмічають в цей день своє професійне свято. Ця дата була обрана на честь дня народження великого етнографа і мандрівника Миколи Міклухо-Маклая, без праць якого, можливо, сучасний світ і не мав би розвиненої на такому високому рівні науки етнографії.

Придунайський край здавна славився своїми людьми і мальовничою природою. Великі озера та одна з найбільших європейських річок Дунай завжди притягували сюди багато народів. Українська Бессарабія — це регіон  де мирно співіснують українці, молдавани, болгари, німці, албанці, євреї, греки, гагаузи, старообрядці та багато інших етнічних груп. Об’єднує їх взаємоповага та людяність, бажання зберегти свою культуру та традиції.

Кожного року фестиваль присвячений окремій національності або темі. В минулому році акцент був зроблений на звичаї та традиції албанців, у 2017-му — старообрядців, у 2016 році свято було присвячено болгарам,  а у 2015-му — молдаванам. «Етноперлина Південної Бессарабії-2019» була присвячена німецькому етносу, який відрізняється своєрідністю культури, мови й певною самосвідомістю.

Відкрили свято директорІзмаїльського історико-краєзнавчого музею Придунав’я Ольга Тірон і ведучі — завідуюча відділом історії і культури музею Альона Акчебаш і науковий співробітник відділу природи Олеся Омельчук. Завітав на фестиваль та побажав його учасникам гарного настрою і позитивних емоцій і голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський.

Вже третій рік поспіль на території Придунав’я проходять німецько-українські експедиції. Основним їх завданням є тісний контакт між молоддю України та Німеччини. На фестивалі були присутні учасники цих експедицій — члени Асоціації бессарабських німців зі Штутгарта, вчителі та учні Економічного ліцею «Георг-Гольдштайн-Шуле» (місто Бад-Урах), викладачі та студенти Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Одеського національного університету імені І. Мечникова, Одеського національного політехнічного університету та представники  Німецького культурного центру міста Тарутино Одеської області. З  2016 року всі є активними учасниками багатьох міжнародних молодіжних проектів, основна  мета яких полягає у  вивченні історії регіону, взаємодії населення даної місцевості з навколишнім середовищем.

Ініціатором цих зустрічей та  проектів став Гюнтер Фосслер — президент Асоціації бессарабських німців. В Німеччині організація на сьогодні налічує майже 4 тисячі осіб. До неї входять не тільки колишні жителі Бессарабії, а й їхні родичі або ті, хто просто цікавиться історією регіону. Родина самого пана Фосслера жила в Буджаку з 1914-го до 1949 року, тому Бессарабія досі представляє для нього особливу цінність і нагадує про коріння. На жаль, сам він не зміг відвідати свято, але на заході виступив заступник президента Асоціації Сімон Новотни.

Також на фестивалі надали слово голові Ізмаїльського культурного товариства «Німецький дім» Ірині Таран, члену товариства Марині Лапшиній, заступнику голови німецького культурного центру «Бессарабський дім» (смт Тарутине Одеської області) Володимиру Вікторовичу Кубякіну. У 2018 році фахівці Ізмаїльського державного гуманітарного університету разом із Ізмаїльським культурним товариством «Німецький дім» стали ініціаторами створення проекту  «Матеріальна культура німецького населення півдня Бессарабії». Це була багатопланова робота в бібліотеках, музеях, архівах, із старожилами та організація пошукових експедицій безпосередньо до німецьких поселень. Свої дослідження пошуковці проводили у Саратському, Арцизському, Білгород-Дністровському, Тарутинському районах Одещини, де найбільша кількість населених пунктів з німецькими поселеннями.

У виконанні гостей з міста Штутгарт зі сцени фестивалю прозвучав гімн бессарабських німців, колонії яких проживали на території Південної Бессарабії переважно з 1812-го до 1940 року. Також глядацька аудиторія мала змогу насолодитися виступом сімейного ансамблю з села Криничне Болградського району Одещини «Лерхен» («Lerchen») — «Жайворонки» (Микола, Павел та Катерина Чернієнко під керівництвом Ольги Чернієнко), який продемонстрував традиційне німецьке домашнє музикування.

Крім того, концертну програму свята склали вокально-хореографічні номера найкращих представників художньої самодіяльності Ізмаїльщини — народні вокальні ансамблі «Журавушка» (с. Стара Некрасівка, кер. Олена Фірсова), «Катлабухські голоси» (с. Багате, кер. Михайло Владінов), «Възраждане» (с. Кірнічки, кер. Іван Каражеков), «Сударушка» (Обласний центр національних культур, кер. Валентина Архіпова), «Етнос» (с. Утконосівка, кер. Василь Чепой), Народний ансамбль танцю «Ясна зора» (с. Кирнічки, кер. Анжела Генова), а також танцювальний колектив «Сперанца» (с. Дмитрівка Кілійського району, кер. Володимир Мустяца), поети Сергій Льовін та Оксана Картелян, солісти Вера Фролова, Сергій Нейчев та Микола Генов. Справжньою окрасою фестивалю стали тематичні дефіле: спочатку вихованців Дитячої творчої майстерні  «Намистинка» (кер. Ірина Василенко), а потім театралізований показ німецьких костюмів співробітниками Ізмаїльського історико-краєзнавчого музею Придунав’я.

Також протягом всього фестивалю на території музею Придунав’я проводилися різноманітні просвітницькі заходи: експозиція з фондів музею Придунав’я «Південна Бессарабія – колиска етносів та культур», унікальна виставка предметів з етнографічних музеїв сіл Красне, Підгірне, Малоярославець Тарутинського району та Німецького культурного центра «Бессарабський дім». Особливе місце займали німецькі пивні кухлі з колекції друга музею, керівника Ізмаїльської громадської організації «Obor shiptar», Іллі Русинського та Ніни Куніциної. Своєрідністю характеризувалися роботи  Тамари Затинченко, в кожній з яких відчувається тепло вмілих рук. Справжнім майстром своєї справи є Ганна Куций, її вироби дарують не тільки гарний настрій, а й надзвичайний аромат та створюють романтичну атмосферу.

Крім того, проходили майстер-класи для дітей та дорослих, виставка-продаж з виробами учасників клубів «Майстриня», «Фантазія», вихованців гуртків Палацу дітей та юнацтва м. Ізмаїл «Український оберіг» (керівник Людмила Калніньш), «Ручне килимарство» (кер. Марія Величко), «Квітковий сувенір» (кер. Марія Перельштейн), «Оригамі» (кер. Світлана Рубан) та гуртку Станції юних техніків «Гончарство» (кер. Надія Іл’їна).

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень