14:27 30.10.2018

ProZorro запустила систему автоматичного пошуку підозрілих закупівель

2 хв читати

Система електронних торгів ProZorro запустила механізм ризик-індикаторів, що дають змогу виявити порушення в закупівлях без їх зупинення, повідомив заступник голови Державної аудиторської служби (ДАСУ) Олександр Шкуропат.

"У тестовому режимі система працює десь півтора місяці. У штатному режимі запустимо її цього тижня", - сказав він під час прес-брифінгу в Києві у вівторок.

Інформація системи автоматичного пошуку підозрілих закупівель надходитиме до Держаудитслужби, система реагуватиме на 35 ризик-індикаторів. Після спрацьовування одного або декількох із них служба ухвалюватиме рішення про здійснення моніторингу.

"Держаудитслужба буде націлена на попередження порушень", - зазначив О.Шкуропат.

До цього Держаудитслужба могла реагувати на порушення лише після здійснення торгів, а обмін інформацією між замовниками та контролерами відбувався лише в паперовому вигляді.

Новий механізм моніторингу передбачає запити інформації в електронному вигляді, без безпосереднього контакту із замовником, пояснив він.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон про моніторинг державних закупівель (№4738-д), який розширює повноваження Державної аудиторської служби України (ДАСУ) у цій сфері.

Закон зобов'язує замовників закупівлі реагувати на рекомендації та зауваження Держаудитслужби.

Закон передбачає інтегрування до системи електронних торгів ProZorro механізму ризик-індикаторів, які мають автоматично шукати підозрілі закупівлі, що потраплятимуть до черги на перевірку ДАСУ. Крім спрацьовування системи ризик-індикаторів, приводом для перевірки закупівлі можуть стати звернення громадських активістів, журналістів або представників органів влади та місцевого самоврядування. Аудитори також зможуть ініціювати перевірку будь-якої закупівлі.

Якщо замовник не усуне порушення та не аргументує свої дії, ДАСУ зможе ухвалити рішення здійснити комплексну перевірку закупівлі та накласти відповідні штрафи за рішенням суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Акціонери Ferrexpo на річних зборах відхилили низку пропозицій ради, а незалежні акціонери знову не схвалили переобрання Лісовенка директором

EVA планує відкриття салонів краси на базі магазинів нового формату EVA BEAUTY

Графіки погодинних відключень е/е через дощі застосовуватимуться в п'ятницю цілодобово - "Укренерго"

Девелопери житла враховують нові вимоги до інклюзивності в майбутніх проєктах і адаптують уже збудовані об'єкти

"Укрнафта" підвищила дебіт родовища на 17% за рахунок застосування нової технології

Комісія Ради вважає економічно необґрунтованою спробу передати БЦ "Гулівер" в управління АРМА

Стефанчук поки що скептично ставиться до економічного бронювання від мобілізації

Низка державних компаній хочуть стати корпораціями – Мінекономіки

Укрексімбанк здійснив зміни у правлінні

Зниження активності СЕС через щільну хмарність не дозволило зменшити час застосування обмежень е/е - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА