09:16 20.08.2020

Спецпредставник ОБСЄ закликає сторони і далі забезпечувати режим усеосяжного перемир'я на Донбасі

2 хв читати
Спецпредставник ОБСЄ закликає сторони і далі забезпечувати режим усеосяжного перемир'я на Донбасі

Спеціальний представник нинішнього голови ОБСЄ в Україні і в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з Донбасу Гайді Грау закликає сторони "і далі докладати всіх необхідних зусиль для збереження сталого та всеосяжного перемир'я.

У поширеному за підсумками чергових зустрічей ТКГ та її робочих груп у форматі відеоконференцій повідомленні для друку Грау зазначила, що учасники засідання ТКГ сьогодні одностайно відзначили, що "заходи з посилення режиму припинення вогню", погоджені ними чотири тижні тому, успішно діють.

Після початку дії "заходів" 27 червня 2020 року кількість порушень режиму припинення вогню скоротилася до найнижчого рівня, будь-коли фіксованого Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ.

У зоні конфлікту значно покращилася ситуація у безпековій сфері, що, у свою чергу, позитивно позначається на житті цивільного населення.

"Це вкотре доводить, що за наявності політичної волі можна досягти конкретних результатів. Я закликаю сторони і далі докладати всіх необхідних зусиль для збереження сталого та всеосяжного перемир'я", - наголосила Грау.

Окрім цієї теми, учасники засідання робочої групи з безпеки розробляли оновлений план розмінування. Вони значно наблизилися до угоди стосовно 20 ділянок розмінування, зокрема біля контрольних пунктів в'їзду-виїзду. "Я закликаю учасників засідання ТКГ підписати і виконати цю угоду, не висуваючи додаткових умов. Не можна забувати про те, що йдеться про життя людей", - зазначила представник голови ОБСЄ.

Економічна робоча група обговорювала поточні питання водопостачання в окремих районах Донецької та Луганської областей України, а також проблеми екології, головну увагу приділяючи екологічному стану вугільних шахт обабіч лінії зіткнення. У центрі дискусій робочої групи з гуманітарних питань було взаємне звільнення та обмін пов'язаних із конфліктом утримуваних. "Усі відповідальні мають проявити добру волю, щоб дійти швидкої згоди з цього питання", - наголосила Грау.

Окрім цього, учасники в конструктивному дусі обговорили технічні можливості доставки гуманітарних вантажів через лінію зіткнення в Луганській області.

Дискусія політичної робочої групи переважно була присвячена постанові Верховної Ради України №795-IX "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році". "Я шкодую, що з цієї причини учасникам не вдалося обговорити питання порядку денного, спрямовані на імплементацію Мінських угод", - зазначила Грау.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА