RU
 

Ситуація з Угорщиною ще не вирішена - Порошенко

Корреспондент.net,  17 квітня 2019, 00:35
0
429
Ситуація з Угорщиною ще не вирішена - Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Глава держави підкреслив, що повинен захистити права українських громадян угорського походження, які не знають української мови.

 
Президент України Петро Порошенко заявив, що проблема з Угорщиною ще не вирішена. Про це він повідомив у вівторок, 16 квітня, в ефірі телеканалу 112 Україна.
 
"Якщо хтось вимагає, щоб за рахунок знання української мови ми намагалися забезпечити тільки якісне вивчення угорської, то моя тверда позиція: я захищаю право кожного громадянина вивчати ту мову, яку він вважає за необхідне. <...> Так ось моя позиція: я повинен захистити права дітей, українських громадян угорського походження, які знають угорську, які вивчають її, які ходять до школи з угорською мовою навчання і не можуть скласти іспити українською мовою, не володіють українською мовою", - зазначив глава держави.
 
За його словами, така позиція викликана бажанням захистити права дітей, "які повинні мати можливість не тільки в Будапешт, а й до Києва поїхати, вступити до вузу, на роботу влаштуватися".
 
"На моє глибоке переконання, компроміс може бути тільки таким чином, коли дитина знає українську мову, має всі захищені законом можливості вивчати угорську мову і щаслива, проживаючи в Україні", - вказав Порошенко.
 
Нагадаємо, конфлікт між Будапештом і Києвом розгорівся після прийняття закону України Про освіту, який визначає українську мову основною в освітньому процесі.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
Мовне питання. Угорщина блокує Україну
СюжетКиїв проти Будапешта. Чи можна уникнути нового загострення
СПЕЦТЕМА: Мовне питання. Угорщина блокує Україну
ТЕГИ: образованиеЯзыковой вопросВенгрияПорошенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі