Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Офіс президента заявив про позов до суду через розслідування «Схем» про Зеленського в Омані


Володимир Зеленський і Андрій Єрмак на зустрічі в Омані з виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Султанату Оман Абдулсаламом аль-Муршиді, 6 січня 2020 року
Володимир Зеленський і Андрій Єрмак на зустрічі в Омані з виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Султанату Оман Абдулсаламом аль-Муршиді, 6 січня 2020 року

Офіс президента йде до суду після розслідування «Схем» про візит Зеленського до Оману

Офіс президента України йде до суду після розслідування програми «Схеми» (спільного проєкту Радіо Свобода й телеканалу «UA: Перший») про візит глави держави Володимира Зеленського до Оману.

«Офіс президента України чекає від програми «Схеми» спростування відомостей, що не відповідають дійсності, та припущень, зроблених на їхній основі. Ми звертаємося до суду з позовом, у якому вимагатимемо спростувань і вибачень», – заявили в Офісі президента.

Позицію редакції «Схем» щодо розслідування «Оманлива відпустка» читайте за посиланням.

Тим часом на розслідування «Схем» відреагували і в Росії: в Кремлі заявили, що Володимир Зеленський не зустрічався з секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим в Омані.

Зеленський провів телефонну розмову з Путіним про нову зустріч «нормандської четвірки»

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з російським лідером Володимиром Путіним, повідомляється на сайті українського глави держави.

«Сторони обговорили виконання домовленостей, досягнутих під час Нормандського саміту 9 грудня 2019 року в Парижі, а також підготовку до наступної зустрічі лідерів «Нормандської четвірки». Окремо Володимир Зеленський та Володимир Путін акцентували увагу на процесі звільнення утримуваних українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, а також у Російській Федерації», – зазначається там.

У Кремлі ж виклали свою версію розмови Зеленського й Путіна. Почитайте її тут.

У Мюнхені оприлюднили, а потім зняли із сайту неофіційну заяву щодо безпеки в Україні

На сайті Мюнхенської конференції з питань безпеки 14 лютого з’явилася на кілька годин заява «Дванадцять кроків до більшої безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні». Серед підписантів – голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер та колишній очільник МЗС Росії Ігор Іванов, а від України – дипломати Василь Філіпчук, Олександр Чалий та Василь Семеній.​

Там, зокрема, йшлося про таке:

  • Включити тему бойових дій до переговорів у «нормандському форматі» і розширити повноваження переговорників;
  • Забезпечити масштабну відбудову Донбасу (умови мають бути обговорені на Дельфійському економічному форумі у Греції, а серед інвесторів може бути Росія);
  • Дослідити можливості щодо створення на Донбасі зони вільної торгівлі з ЄС і Росією;
  • Підтримувати план дій щодо санкцій (виконання Мінських угод має відображатися на зменшенні санкцій щодо Росії).

Повністю тези читайте тут.

Невдовзі після публікації «кроків» на сайті Мюнхенської конференції на сайті американського аналітичного центру Atlantic council з’явилася заява з критикою такої ініціативи. Згодом «12 кроків» зникли з сайту Мюнхенської конференції.

На «12 кроків» вже відреагували і в МЗС, зазначивши, що ця заява не є офіційною позицією держав.

Мережа «Ланет» повідомила про замах на свого засновника

Мережа «Ланет» повідомила про замах на свого засновника Віктора Мазура, який відбувся 4 лютого.

Тоді в бік будинку кинули бойову гранату, вибух вибив вікна та зіпсував стіни фасаду. Унаслідок інциденту ніхто не постраждав.

Мазур звернувся в поліцію. За даними компанії, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею про «хуліганство».

«Але, на думку Мазура, це не хуліганство. Його адвокат Сергій Дешунін розповів, що камера відеоспостереження зафіксувала, як під будинок приїхав автомобіль, з нього вийшли люди, жбурнули гранату в будинок і швидко зникли», – йдеться в релізі компанії.

Другою версією «Ланет», який є одним з найбільших провайдерів інтернету та кабельного телебачення в Україні, називає ділові інтереси. Мазур стверджує, що в нього немає бізнес-конфліктів, окрім протистояння з телеканалом NewsOne: з початку цього року «Ланет» припинила його трансляцію.

Батьки витрачатимуть 15 хвилин на оформленням послуг, пов’язаних із народженням дитини – уряд

Батьки витрачатимуть 15 хвилин замість двох тижнів на 10 державних послуг, пов’язаних із народженням дитини, повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук у фейсбуці.

«Якщо раніше потрібно було вистояти у чергах 11 інстанцій, подати 37 документів – зараз 15 хвилин та всього 1 заява просто в пологовому… «єМалятко» запускається у тестовому режимі поступово по всій Україні – наразі послуга доступна для молодих батьків у Києві, Харкові, Луцьку, Вінниці та Кривому Розі», – написав Гончарук.

Він додав, що відсьогодні 14 пологових будинків Києва також надають комплексну послугу. Прем’єр обіцяє: скоро сервіс «єМалятко» з’явиться онлайн на порталі «Дія».

Кандидат у мери Парижа зняв кандидатуру через російського акціоніста Павленського

Представник партії президента Франції Емманюеля Макрона «Уперед, республіко!» Бенжамен Гріво зняв 14 лютого свою кандидатуру з виборів міського голови Парижа – після того, як на сайті, створеному художником-акціоністіом російського походження Петром Павленським, з'явилося листування з невідомою жінку та скриншоти з відео, де, як стверджує Павленський, Гріво мастурбує на камеру, і яке він начебто цій жінці переслав.

Як написав у фейсбуці Павленський, Гріво позиціонує себе як поборник сімейних цінностей, однак ролик викриває його в подружній невірності.

«Моя родина не заслуговує на це. Ні до кого не можна так ставитися», – заявив Гріво, звинувативши своїх політичних супротивників у цькуванні його і його родини та втручанні у приватне життя, і оголосив про відкликання кандидатури. Водночас, як повідомляє Reuters, того, що повідомлення надсилав саме він, політик публічно не заперечував.

В Антарктиці – новий температурний рекорд

В Антарктиці зафіксували рекордні 20,75 градуса тепла за Цельсієм, повідомив бразильський вчений Карлос Шафер в коментарі агентству Agence France-Presse. Попереднім рекордом було 19 градусів.

«Ми ніколи не бачили такої високої температури в Антарктиці», – сказав Шафер. Він розповів, що температуру зафіксували 9 лютого на острові Сеймур на північ від континенту. Там розташована аргентинська дослідницька база Марамбіо.

Нехай вихідні будуть сповнені хороших новин!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG