08:29 26.07.2018

Порошенко подякував США за "Кримську декларацію" та невизнання спроби Кремля анексувати український Крим

2 хв читати
Порошенко подякував США за "Кримську декларацію" та невизнання спроби Кремля анексувати український Крим

Президент України Петро Порошенко висловив подяку адміністрації президента США Дональда Трампа за невизнання спроби Кремля анексувати український Крим і закликав партнерів України підтримати "Кримську декларацію".

"Вітаю історичну заяву Вашингтона про невизнання спроби анексії українського Криму російським агресором. Достойна відповідь гібридним провокаціям Кремля після Гельсінкі. Щиро вдячний адміністрації президента Дональда Трампа за безкомпромісну позицію щодо підтримки територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах", - написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу ввечері.

Він висловив переконання, що ця заява держсекретаря США Майка Помпео "позбавить Кремль імперських ілюзій".

"Хоч би скільки часу минуло, збройна окупація та незаконна анексія частини суверенної держави завершується лише одним – звільненням окупованої території, відновленням територіальної цілісності та компенсацією всіх завданих агресором збитків", - ідеться в повідомленні.

П.Порошенко зазначив, що спільною стратегією є рух від політики невизнання до політики деокупації.

"Єдиним фронтом змусимо Росію припинити агресію та поважати міжнародне право. Крим - це Україна!" - наголосив він.

У свою чергу заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу написала: "Заява підтверджує постійність політики США в питанні поваги до суверенітету та територіальної цілісності (України - ІФ)".

Вона також розмістила посилання на "Кримську декларацію" Держдепу США.

У документі, підписаному держсекретарем США Майком Помпео, зазначено, що РФ шляхом вторгнення в Україну в 2014 році та спробою анексії Криму намагалася підірвати фундаментальний міжнародний принцип, дотримуваний демократичною спільнотою, що жодна країна не може змінити кордони іншої держави силою, що закріплено в Статуті ООН.

"Як ми це робили в Декларації Веллса в 1940 році, США підтверджують свою політику у відмові від визнання претензій Кремля на суверенітет над територією, захопленої силою, з порушенням міжнародного права. Разом із союзниками, партнерами та міжнародною спільнотою США відкинули спробу Росії захопити Крим і заявляють про необхідність підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України", - зазначено в "Кримській декларації" США.

У цьому документі США закликають Росію поважати принципи, про прихильність яким вона довго заявляла, і припинити окупацію Криму.

У декларації наголошується, що демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий і процвітаючий світ, тому потрібно обстоювати прихильність міжнародному принципу рівності суверенних держав і поважати територіальну цілісність інших країн.

"Своїми діями Росія повелася не гідно великої нації та вирішила ізолювати себе від міжнародного співтовариства", - йдеться в декларації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА