18:21 16.03.2020

Давид Сакварелідзе вважає, що в розпорядженні прокуратури повинна бути функція слідства

2 хв читати

«Для мене очевидно, що в розпорядженні прокуратури має бути функція слідства хоча б на перехідному етапі навіть за умови, що слідство можуть вести ще й ДБР, НАБУ, СБУ і Нацполіція. Так виникне конкуренція», - таку думку в своїй колонці на сайті НВ висловив колишній заступник ГПУ Давид Сакварелідзе, який є одним із ймовірних кандидатів на пост генерального прокурора замість звільненого парламентом Руслана Рябошапки.

За словами Сакварелідзе, сьогодні головне питання не в тому, яким буде ім'я генпрокурора, а якою буде структура управління і взаємодії між великою «конфедерацією» правоохоронних органів, яка в нинішньому політичному розкладі виявилася не здатною показати результат.

«Я нагадаю, що позбавлення прокуратури слідчих функцій було обумовлено глобальною недовірою до її громіздкої і корумпованій системи. В результаті після Революції Гідності політики і громадянське суспільство вирішили її «каструвати. І ось що вийшло», - сказав екс-заступник генпрокурора.

Крім повернення прокуратурі функції слідства хоча б по тим справам, які вона сама буде відкривати, Сакварелідзе пропонує внести зміни до КПК, щоб за корупційний злочин, крім застави, було ще і взяття під варту.

Також він вважає, що потрібно скасувати деякі обмеження для слідства, наприклад, має бути можливість провести обшук чи вилучення доказів з місця злочину у невідкладному порядку без рішення суду, аби не втрачати час і не упустити злочинців, і з подальшою легалізацією зібраних доказів у суді.

«Ми повинні, нарешті, розширити дію угод про визнання провини за тяжкі та особливо тяжкі корупційні злочини, на які зараз такі угоди не поширюються», - впевнений Сакварелідзе.

Нарешті, він переконаний, що на даному етапі поміняти нинішню правоохоронну модель зможе тільки політичний важковаговик з досвідом, а завдання президента зробити так, щоб новий генпрокурор перестав бути політично залежною фігурою.

Нагадаємо, що з ініціативи президента Володимира Зеленського і голови його Офісу Андрія Єрмака Верховна Рада на позачерговому засіданні 5 березня висловила недовіру і відправила у відставку генерального прокурора Руслана Рябошапку.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА